‘Hollandse taxichauffeurs rijden graag om en tegen hun zin in’

"De chauffeurs die ik trof, reden ook altijd dik tegen hun zin." Foto ANP / Ilvy Njiokiktjien

Ze laat weinig heel van “de Nederlandse taxi”. VRT Nieuws-correspondente te Nederland Sabine Vandeputte weet het zeker: de Hollandse taxichauffeurs rijden graag om, rekenen onnavolgbare prijzen en een deel ervan is onderwereldfiguur.

Sinds januari is haar standplaats Den Haag. En daar verrekte een chauffeur haar onlangs in het holst van de ijskoude winternacht naar de gewenste bestemming te brengen omdat ze “dat verdomde eind toch ook wel kon lopen”.

“Nederlandse taxichauffeurs staan er ook om bekend dat ze graag omrijden. Zonder Nederlandse tongval ben je gegarandeerd de klos. Als je geen gepeperde rekening wil, moet je als klant de hele tijd co-piloot spelen. Dodelijk vermoeiend. Een keer kon ik het niet, omdat ik tegelijk moest bellen met de redactie. En ja hoor: de chauffeur was erin geslaagd een verre, onnodige ringweg op te gaan waar we ook nog eens vast stonden. Kassa!”

Begrijp haar niet verkeerd, Sabine Vandeputte is gek op Nederland. In haar blog op de website van de VRT pareert ze de vraag “Wat vindt u leuk aan Nederland” door de bal vakkundig terug te kaatsen: wat niet? Ja, die taxi’s dus. “Een belangrijk minpunt.” Zeker in Amsterdam.

“Ga er veiligheidshalve maar van uit dat een deel van de chauffeurs onderwereldfiguren zijn. (…) Bij het centraal station staan daarom ook stewards die de klanten hun taxi aanwijzen, niet echt een prettige sfeer. De chauffeurs die ik trof, reden ook altijd dik tegen hun zin. Ik begreep hen niet, zij begrepen mij niet, ze kenden hun stad nooit en de taxi’s zelf waren bijna altijd stinkende rammelkarren.”

Wie nog meer wil genieten van Vandeputtes bevindingen in “het noorden” zou voor de grap ook eens haar blog over huizenjacht in Nederland kunnen lezen (“een mission impossible”) of over “pasjesstress”.

    • Jules Seegers