Grashoff nieuwe voorzitter GL - ‘Hij weet in elk geval hoe het níet moet’

De nieuwe voorzitter Rik Grashoff van GroenLinks tijdens het partijcongres. Foto ANP / Martijn Beekman

Rik Grashoff is de komende drie jaar partijvoorzitter van GroenLinks. Het 51-jarige oud-Kamerlid werd vanmiddag op het partijcongres in Utrecht door de leden verkozen. Grashoff kreeg na twee stemronden 60,5 procent van de stemmen en liet daarmee Pieter Kos en Lot van Hooijdonk achter zich.

Grashoff neemt het stokje over van interim-voorzitter Eduard van Zuijlen. Die werd in oktober benoemd nadat Heleen Weening, samen met de rest van het partijbestuur, aftrad. Dit gebeurde naar aanleiding van de gang van zaken rond het vertrek van partijleider Jolande Sap.

‘Hij heeft ruzies en gekonkel uit eerste hand meegemaakt’

Grashoff zat onder Sap in de Tweede Kamer - kennelijk ziet het congres dat niet als bezwaar, maar als voordeel, meldt politiek-verslaggeefster Annemarie Kas namens NRC vanaf het congres.

“Hij is ervaringsdeskundige, heeft de ruzies en het gekonkel tussen lokale afdelingen, fractie en partijbestuur uit eerste hand meegemaakt en weet dus hoe de communicatie met de Tweede kamerfractie in elk geval níet moet.”

“Als voorzitter wil hij het voortouw nemen om Groenlinks weer op te bouwen. Hij stond in september ook op de lijst van de tweede kamer, maar heeft toegezegd om geen gebruik van die plek op de lijst te maken, mocht dat aan de orde komen.”

‘Het gevoel van de leden vertegenwoordigen’

Grashoff is vanaf de vorming van de partij in 1990 lid en zat van 2010 tot 2012 in de Tweede Kamer. Hij was eerder namens GroenLinks wethouder in Delft en Rotterdam. Hij omschrijft zichzelf als een “mens met een sterke maatschappelijke gedrevenheid en met een bestuurlijke houding en werkwijze”.

Over hoe GroenLinks oppositie moet gaan voeren zei hij afgelopen vrijdag in NRC Handelsblad:

“Er moet één goed gecoördineerde strategie komen, tussen de Tweede Kamerfractie en de rest van de partij. Als het gaat om de arbeidsmarkt en het ontslagrecht moeten we voortaan een andere benadering zoeken: zelfs leden denken dat we vóór versoepeling van het ontslagrecht zijn, dat is echt niet zo. En niet al te veel nieuwe dingen in de etalage, dat hebben wij ook te veel gedaan. Het flauwe voorbeeld: gratis kraanwater in de horeca.”

De kersverse partijvoorzitter voerde campagne voor die positie onder het motto ‘bevlogen en bedachtzaam’. Als partijvoorzitter wil hij verbinden en “het gevoel van de leden” vertegenwoordigen, zo zei hij.

    • Jules Seegers