Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

‘Gestolen Gauguin en Matisse uit Kunsthal zijn verbrand’

De plek in de Kunsthal waar de Matisse hing. Foto ANP / Robin Utrecht

Twee van de zeven schilderijen die in oktober uit de Rotterdamse Kunsthal werden geroofd zijn in vlammen opgegaan. De moeder van een van de verdachten is daarvoor verantwoordelijk, meldt de Roemeense zender Antena 3. Het zou gaan om schilderijen van Matisse en Gauguin.

Zowel de moeder als een tante van de verdachte hebben de werken gezien, in het ouderlijk huis in de plaats Carcaliu bij de oostelijke stad Tulcea. De moeder zou hebben verteld dat de doeken zijn verbrand. De Rotterdamse politie laat persdienst Novum weten dat er geen bewijs is dat de schilderijen verbrand zijn, en dat het onderzoek naar de kunstroof onverminderd doorgaat.

Carcaliu is een klein dorpje in het oosten van Roemenië. Kunsthalroofverdachte Radu D. is er opgegroeid. Het inwoneraantal ligt onder de 3000. Er is één geasfalteerde weg, schreef NRC-redacteur Pieter van Os eerder deze week.

“D. heeft tijdens politieverhoor toegegeven een poging te hebben gedaan de Matisse en Gauguin te verkopen aan een Roemeense galeriehouder. Ook is hij met de schilderijen bij Mariana Dragu geweest, een conservator van het MNAR, een nationale museum voor kunst. D. baarde tijdens een hoorzitting in de rechtbank opzien omdat hij Gauguin als ‘Goghen’ bleek te hebben gespeld. De autonaam Daewoo Matiz gebruikte hij als ezelsbruggetje om de naam van de Fransman Matisse te onthouden.”

Invallen tevergeefs

De Roemeense politie deed dinsdag huiszoekingen in en rondom Carcaliu in het onderzoek naar de schilderijenroof, met als doel twee van de gestolen doeken te vinden. De politie viel onder meer binnen bij de tante. Eerder werden tevergeefs invallen gedaan in een andere stad waarna geruchten ontstonden dat twee doeken waren gevonden.

In het dorp waren al eerder huiszoekingen gedaan. Ook deden al geruchten de ronde dat de verdachten hebben overwogen de doeken te verbranden, omdat de verkoop was mislukt en ze niet wisten wat ze ermee aan moesten.

Bij de roof in oktober werden in enkele minuten zeven schilderijen meegenomen uit de Kunsthal. De waarde van de buit werd rond de achttien miljoen euro geschat.