Een internetmeute vs. een meisje van zes (en drie andere longreads)

Een Facebookpagina over Adalia Rose, die aan een zeldzame verouderingsziekte lijdt, een internetberoemdheid werd en daar ook de keerzijde van ondervond.

Op nrc.nl/longreads selecteren we de beste longreads, lange artikelen die op internet staan. Iedere zondag maken we een overzichtje. Deze week lazen we onder meer over een klein meisje en een gemene internetmeute en over de zinloze strijd tegen drugs.

‘Dood haar voordat ze eieren legt’

Adalia Rose, zes jaar oud, heeft een ziekte die zich bij ongeveer een op de vier miljoen kinderen voordoet: progeria. Veroudering zet daarmee extreem snel in en de gemiddelde levensverwachting is dertien. Haar familie zette vorig jaar YouTube-filmpjes van haar online, waarin ze zingt en danst.

In het voorjaar van 2012 is ze van de ene op de andere dag een internetberoemdheid, met alle gevolgen van dien. De aanvankelijke vriendelijke toon (‘je bent een prinses!’) maakt plaats voor grove grappen en regelrechte doodsverwensingen. Het loopt enorm uit de hand en eigenlijk weet niemand – de familie niet, maar ook de ‘expert’ die hulp aanbiedt niet – hoe de anonieme internetmeute weer tot bedaren gebracht kan worden. Het hele verhaal, inclusief de jongen die de familie beschuldigt van ‘hoereren’ voor likes, lees je bij Gawker (8.158 woorden, ongeveer 37 minuten leestijd).

Kan Rusland uiteenvallen?

Als het gaat om oppervlakte is het het grootste land ter wereld. Maar kan Rusland uiteenvallen? Ben Judah, auteur van het boek Fragile Empire: How Russia Fell In And Out Of Love With Vladimir Poetin, vraagt het zich af nadat de anti-Poetin-demonstraties eind 2011 maar weinig succesvol waren.

Hij verlaat Moskou en reist naar de Russische deelrepubliek Tuva, een kleine vierduizend kilometer van Moskou, en een van de armste regio’s van het land in het zuidwesten van Siberië. De ongeplaveide straten worden bevolkt met wilde honden, bedelaars en dronkenlappen en hij spreekt met tal van mensen over de toekomst van Rusland en Poetin. Hij komt er echter snel achter dat je in de grensgebieden niet al te openlijk over dit soort gevoelige zaken moet praten (4.289 woorden, ongeveer 19 minuten leestijd).

Van cocablad tot consument in Berlijn: de zinloze strijd tegen drugs

Het is juli 1971 als de Amerikaanse president Richard Nixon verklaart: “Amerika’s grootste publieke vijand is drugsgebruik.” Het is het startschot van de langst lopende oorlog uit de recente geschiedenis. Een dure, eindeloze strijd tegen een industrie waar zo’n 380 miljard euro in omgaat. Der Spiegel maakte een reis langs politici, politieagenten, boeren, dealers en wetenschappers, om aan te tonen wat er mis is met die oorlog.

Het verhaal (6.727 woorden, ongeveer 31 minuten leestijd) voert langs de vele facetten van de duistere wereld van drugs. En de reis van drugs wordt letterlijk beschreven: van het cocablad in Colombia tot de opname van cocaïne in de hersenen van een consument in Berlijn.

Het verhaal waarmee ‘Argo’ de belangrijkste Oscar won

Het Oscarbeeldje voor de beste film ging afgelopen week– weinig verrassend – naar Argo, van regisseur Ben Affleck. Het is gebaseerd op een waargebeurd verhaal: zes Amerikaanse diplomaten die in 1980 moesten zien te ontsnappen uit een hermetisch afgesloten, revolutionair Iran. Dit is dat verhaal (4.820 woorden, ongeveer 22 minuten leestijd), dat door Wired al eens knap opgeschreven werd.

Over deze rubriek

Op internet moeten teksten kort zijn, was jarenlang het devies. Mensen lazen namelijk geen lange artikelen van een beeldscherm; daar was het papier voor. Tegenwoordig is dat anders. Met de komst van de tablets en e-readers is van een scherm lezen aantrekkelijker geworden. Bovendien ontstonden diensten als Instapaper, Pocket (voorheen Read It Later) en Klip.me, waarmee je een artikel van een website kunt bewaren om later te lezen - en belangrijker: in een aantrekkelijke opmaak.

Daarom selecteert nrc.nl elke zondag, wanneer je er de tijd voor kan nemen, een aantal van de beste ‘longreads’. Ook doordeweeks tijd? Volg dan het blog.

Zelf een mooie longread gelezen? Geef je tip in de comments.

    • Lex Boon en Peter Zantingh