Dinsdag 15 graden, wordt het nu écht lente? Een rondje langs de weermannen

Bezoekers van de Keukenhof genieten van een ijsje op een lentedag, vorig jaar maart. Foto ANP / Robin Utrecht

Natuurlijk, als je een beetje je best doet zie je overal tekenen dat de lente in de lucht hangt. Maar één zwaluw maakt nog geen lente, en dat geldt zeker niet voor reigers.

Twitter avatar huppeltrutje10 corine nijhof Zag tijdens de #wandeling ook nog een grote witte #reiger. Het wordt #lente je voelt het aan de lucht en de vogels die fluiten.

Tot volgend weekend vrij zacht…

Toch lijkt het erop dat komende week bij veel mensen het lentegevoel zal opkomen. Langzaam gaan we namelijk richting de dubbele cijfers. Vandaag is de temperatuur nog gemiddeld zo’n vijf graden, voor dinsdag verwachten meteorologen temperaturen tot plaatselijk vijftien graden. Daarmee is het de eerste lentedag van het jaar én wordt mogelijk het warmterecord van 1992 geëvenaard. Ook op 5 maart 1992 werd in De Bilt 15 graden gemeten.

Twitter avatar MarijkeBdeJong Marijke de Jong Hoop doet leven: de lente is echt in aantocht. Fotootje uit de tuin. http://t.co/FaI8egY7fF
Twitter avatar hofmeibloem Hofstede De Meibloem Onze weitjes zijn sinds gisteren weer bevolkt #leaselammetjes
Eindelijk lente! http://t.co/m4LXp1n57R

De dagen na dinsdag verlopen ook met lenteachtige temperaturen, maar wel met meer bewolking en kans op regen. Tot komend weekeinde lijkt het vrij zacht te blijven, aldus de metereologen van WeerOnline. En ook bij MeteoConsult zijn ze positief gestemd:

Twitter avatar MeteoConsult Meteo Consult Eindelijk een weekje zonder handschoenen…..en misschien ook wel even zonder jas vanaf maandag #lente http://t.co/q7ZFoSm1Ci

…maar berg de handschoenen nog niet op

Maar wordt de rest van maart ook mooi? SBS-weerman Piet Paulusma heeft zijn twijfels, zo schrijft hij op zijn blog.

“Of maart in zijn geheel ook lenteachtig zal verlopen is twijfelachtig. Ik denk dat wij tot en met volgende week donderdag of vrijdag de meest stabiele periode van deze maand zullen meemaken. Daarna kan maart wel eens de wisselvallige toer opgaan waarin opgenomen een korte, koude periode en maartse buien.”

En ook weerman Reinier van den Berg denkt dat de handschoenen later deze maand weer uit de kast (of uit de jaszak) gehaald kunnen worden.

Twitter avatar weermanreinier Reinier van den Berg Vanaf morgen eventjes lente. Maar berg winterjas, sjaal en warme handschoenen nog niet op. We zullen ze helaas nog nodig hebben deze maand

Het KNMI nuanceert de berichten over het lente die op komst is dan ook. De temperatuur mag komende week overdag dan oplopen, ‘s nachts is het nog aan de koude kant met temperaturen tegen het vriespunt aan. En volgend weekend neemt de kans op regen weer toe, schrijft de meteorologische dienst.

‘Koudereservoir zorgt voor temperatuurdalingen van 20 tot 25 graden’

Voor de echte liefhebber van weerberichten zijn er nog de voorspellingen van Weerprimeur.nl. Op de website (‘voor een unieke weerbeleving’) wordt gesproken over “thermische transities” die zich “binnen luttele dagen” kunnen voltrekken. En na het mooie weer van volgende week gaan we volgens de site “zo’n casus” beleven.

Wie de bijbehorende Weerprimeurlijn belt (65 cent per minuut, met een maximum van 32 euro 50), waar dagelijks het meest actuele weer “op heldere, eigenzinnige en soms ludieke wijze” wordt gebracht, krijgt van “de weerhost” te horen dat het de komende dagen slechts om een “thermieke oprisping” gaat. In het noorden van Europa heeft zich een enorm “koudereservoir” opgebouwd dat na tien maart richting het zuiden trekt. Het gevolg? Temperatuurdalingen van 20 tot 25 graden, waardoor het ‘s nachts opeens weer ver onder de nul kan komen.

Dus wordt het echt lente? Ja. Want lente betekende oorspronkelijk ‘het lengen der dagen’ en dat is precies wat er nu al gebeurt: langzaam worden de dagen weer langer. Maar of de temperatuur er ook naar snel naar zal zijn? Dat is gewoon - zoals altijd - even afwachten.

En het kan zomaar weer flink onder nul worden, later deze maand. Foto ANP / Lex van Lieshout

En het kan zomaar weer flink onder nul worden, later deze maand. Foto ANP / Lex van LieshoutEn het kan zomaar weer flink onder nul worden, later deze maand. Foto ANP / Lex van Lieshout

    • Lex Boon