Degradatiespook AZ na zeperd in Waalwijk, winnend Roda profiteert

AZ heeft nog negen wedstrijden om nacompetitie te ontlopen. Van de 25 duels tot nu toe werden er dit seizoen slechts zes winnend afgesloten door de landskampioen van 2009. Foto ANP / Bas Czerwinski

AZ staat vier dagen na het bereiken van de bekerfinale ten koste van Ajax weer met beide benen op de grond. De ploeg van trainer Gertjan Verbeek verloor in Waalwijk met 2-1 van RKC en staat alleen op doelsaldo nog boven de degradatiestreep. RKC, dat na de winterstop nog geen wedstrijd had gewonnen, passeert AZ en stijgt naar de dertiende plaats.

De eerste twintig minuten wees niets op een mooie middag voor RKC. Doelman Jeroen Zoet hield zijn ploeg op de been bij schoten van Roy Beerens en Adam Maher. Langzaam kwam de thuisploeg beter in de wedstrijd en bij de eerste de beste kans was het direct raak. Na balverlies van Maher was Mart Lieder attenter dan Dirk Marcellis.

De treffer gaf RKC vleugels en AZ mocht van geluk spreken dat Teddy Chevalier kort na rust slechts de paal raakte. De gelijkmaker van Jozy Altidore, die met een knap lobje Zoet kansloos liet, kwam dan ook min of meer uit de lucht vallen. Toch had RKC het laatste woord, opnieuw via Lieder. De aanvaller, pas voor de vierde keer dit seizoen in de basis, kopte een kwartier voor tijd van dichtbij raak.

Roda JC 4 FC Groningen 1

Roda JC profiteerde van het verlies van AZ. FC Groningen werd vanmiddag met ruime cijfers verslagen waardoor de Limburgers op punten gelijk zijn gekomen met AZ en ontsnapping uit de degradatiezone binnen handbereik ligt.

Winteraankoop Frank Demouge vond al binnen de minuut het net voor Roda. Guus Hupperts, Sanharib Malki en nogmaals Demouge klaarden het karwei vervolgens. Roda komt door de zege op 25 punten, vier minder dan de nummer negen van de ranglijst FC Groningen.

Eerder vandaag hield Feyenoord middels een eenvoudige 3-0 zege bij NEC aansluiting bij de andere titelkandidaten PSV en Ajax.

De wedstrijdverslagen komen van persbureau Novum.

    • Jules Seegers