Congres GroenLinks neemt afscheid van Sap en kiest nieuw partijbestuur

Oud-fractievoorzitter Jolande Sap bedankt met bloemen en cadeaus. Rechts interim-partijvoorzitter Eduard van Zuijlen. Het congres staat in het teken van het kiezen van een nieuwe voorzitter en partijbestuur.
Oud-fractievoorzitter Jolande Sap bedankt met bloemen en cadeaus. Rechts interim-partijvoorzitter Eduard van Zuijlen. Het congres staat in het teken van het kiezen van een nieuwe voorzitter en partijbestuur. Foto ANP / Martijn Beekman

Op het congres van GroenLinks hebben partijleden vandaag afscheid genomen van Jolande Sap. Ze werd bedankt voor wat ze voor de partij heeft betekend en kreeg een staande ovatie. De vorig jaar opgestapte partijleider noemde de woorden van dank die aan haar werden gericht ‘hartverwarmend’.

Het afscheid van Sap was een verrassing en niet van tevoren aangekondigd. Sap zwaaide af na de voor GroenLinks dramatisch verlopen verkiezingen in september. Ze was bijna twee jaar partijleider geweest, een periode waarin GroenLinks gebukt ging onder interne strubbelingen en politiek gestuntel. Uiteindelijk moest Sap vertrekken nadat de partijtop het vertrouwen in haar had opgezegd.

Sap zei dat ze de partij altijd met trots heeft vertegenwoordigd. “Jammer dat het zo snel weer voorbij was.” Volgens haar is het bestaansrecht van GroenLinks groter dan ooit. “Juist in deze tijden zijn onze idealen het waard om voor te vechten”, sprak ze het congres toe.

Vandaag kiest GroenLinks een nieuw partijbestuur. Het vorige bestuur stapte op na de verkiezingsnederlaag en het onderlinge geruzie dat daarop volgde.

    • Lex Boon