Assad: Amerikanen en Britten steunen Al-Qaeda in Syrië

Groot-Brittannië en de Verenigde Staten steunen “Al-Qaeda rebellen” die tegen het Syrische regime strijden. Dat zegt Bashar al-Assad tegen de The Sunday Times. De Syrische president zei verder dat hij niet zal aftreden of in ballingschap zal gaan.

Twee leden van het God is groot-bataljon in Aleppo maken zich klaar voor een poging een helikopter van het regeringsleger uit de lucht te halen. Foto ANP / EPA / Bruno Gallardo

Groot-Brittannië en de Verenigde Staten steunen “Al-Qaeda rebellen” die tegen het Syrische regime strijden. Dat zegt Bashar al-Assad tegen The Sunday Times. De Syrische president zei verder dat hij niet zal aftreden of in ballingschap zal gaan. Hij is bereid tot een dialoog met de opstandelingen zoals VN-gezant Lakhdar Brahimi voorstelde, maar alleen als zij de wapens neerleggen.

Assad uitte in het gesprek vooral scherpe kritiek op Groot-Brittannië. Hij zei dat de “naïeve, in verwarring geraakte en onrealistische regering” van de Britse premier David Cameron in plaats van zich in te zetten voor vredesonderhandelingen, een einde probeert te maken aan een Europees wapenembargo zodat de opstandelingen kunnen worden bewapend.

Assad bagatelliseert invloed Groot-Brittannië

“We verwachten niet dat een brandstichter een brandweerman is”, zei Assad, waarmee hij duidelijk maakte er niet op te rekenen dat Groot-Brittannië kan helpen een einde aan de burgeroorlog in Syrië te maken.

“Hoe kunnen we Groot-Brittannië vragen een rol te spelen als de Britse regering vastberaden is het probleem te militariseren? Hoe kunnen we van haar verwachten dat ze het geweld indamt terwijl ze militaire middelen aan de terroristen wil sturen?”

Assad geeft nog steeds Al-Qaeda de schuld

Donderdag beloofde de Britse minister van buitenlandse zaken William Hague om de steun voor de Syrische oppositie op te voeren, waaronder het aanleveren van materieel en humanitaire hulp. Assad zei vandaag in de Britse krant dat Hague misleid is in zijn aanbod aan de opstandelingen.

“De Britse regering wil militaire hulp aan gematigde groepen in Syrië sturen, terwijl het algemeen bekend is dat zulke gematigde groepen in Syrië niet bestaan. We weten allemaal dat we nu tegen Al-Qaeda of Jabhat al-Nusra, een tak van Al-Qaeda, en andere groepen mensen met extreme ideologieën strijden.”

‘Wraak op Israël’

Assad waarschuwde dat het bewapenen van de opstandelingen ernstige consequenties zal hebben. “Syrië ligt op een geografische, politieke, sociale en ideologische breuklijn. Spelen met deze breuklijn zal in het hele Midden-Oosten ernstige gevolgen hebben.” In het interview zei de president ook dat hij wraak zal nemen op Israël vanwege een luchtaanval in de buurt van Damascus vorige maand.

    • Jules Seegers