360 gewonden na nieuwe onrust in Egyptische ‘voetbalrelstad’ Port Said

Demonstranten eisen bij het overheidsgebouw in Port Said gerechtigheid na de dodelijke rellen van januari dit jaar. Foto AFP

In het Egyptische Port Said zijn vandaag honderden gewonden gevallen bij botsingen tussen betogers en politie. Een lid van de veiligheidstroepen kwam om het leven.

Volgens AP ging vijfduizend man ’s ochtends de straat op uit protest tegen het vastzetten van tientallen verdachten van de voetbalrellen waarbij vorig jaar meer dan zeventig doden vielen.

Bij de stevige botsingen raakten volgens artsen 360 mensen gewond, zo weet Reuters. Aan overheidszijde werd een militair in zijn been geschoten en kwam een ander om het leven na een nekschot. Het leger moest eraan te pas komen om de betogers en de politie te scheiden, aldus AP. Het gebruikte traangas en hagelpatronen om de menigte, die zich buiten het lokale overheidskantoor had verzameld, uiteen te drijven.

De escalatie van vandaag volgde op een onderbreking van de openbare orde die nu al twee weken duurt. De demonstranten gooiden met stenen en brandbommen en probeerden zich daarna bij het leger te voegen omdat het, in tegenstelling tot de politie, de opstanden in Port Said niet met harde hand had neergeslagen.

Eind januari liep het in Port Said ook al zeer ernstig uit de hand toen 21 voetbalsupporters die betrokken zouden zijn geweest bij de dodelijke rellen van februari 2012.

    • Jules Seegers