Willem

Aangezet door een tv-programma besluit ik mijn boekencollectie grondig door te nemen, af te stoffen en uit te dunnen. Nieuwe ordeningen vinden plaats. Vooral serietjes moeten het ontgelden.

In het programma werd Willem gevolgd die sinds een jaar of tien weduwnaar is en zijn verdriet telkens afkocht met boeken. Ik zag met mijn vrouw en oudste zoon hoe de man nauwelijks afscheid kon nemen van de enorme verzameling, die vanaf zijn woonkamer tot aan de badkamer reikt. Aan het einde van het programma was zijn huis weer leefbaar.

Schertsend praten wij de volgende dag na over boeken-Willem. Als ik later zelf een serietje uit mijn eigen collectie via Marktplaats verkocht heb en het pakje verstuurd, wil ik een mail sturen om de zending te bevestigen. Ik schrik als ik onderaan de mail van de koper lees „Groeten van Willem.”

U kunt zelf een ikje inzenden via nrc.nl/ik.