Voor de buitenman in de stad

Div. Herenkabinet verkoopt modieuze, casual mannenkleding, maar ook rugzakken en zakmessen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Wat

Op de Javastraat in de Amsterdamse Indische Buurt zit sinds kort Div. Herenkabinet. Een vreemde eend in de bijt: een hippe mannenmodewinkel geflankeerd door twee belwinkels en aan de overkant een Turkse supermarkt. De multiculturele buurt is al een paar jaar volop in ontwikkeling, maar op een meubelzaak met (nep)design en een mooie boekwinkel na, zaten er nog niet veel ‘hippe’ winkels.

Eigenaar Gladwyn Veugelink (36), zelf sinds zeven jaar buurtbewoner, besloot na zestien jaar lang „hardcore keukenverkoper” te zijn geweest, een steentje bij te dragen aan de gentrification door juist hier een winkel te beginnen: vorig jaar oktober opende hij Div. Herenkabinet, met daarin de kleding die hij zelf graag draagt. ‘Div.’ – afkorting van divers – wordt in Veugelinks vriendenkring als stopwoord gebruikt. Als in: „Hoe was de avond? Ja goed, div. mensen en div. muziek.”

Wat hebben ze

Kleding voor de ‘buitenman’. Jonge, modebewuste mannen in de Randstad kleden zich de laatste tijd alsof ze op het punt staan een berg te beklimmen: met hun flanellen overhemden, grove laarzen, dikke jassen, baarden en mutsen. Bij Div. Herenkabinet kan dit type man zich laven aan casual, maar absoluut modieuze kleding van merken als Ontour, Carhartt en Obey. Er is een hele wand vol spijkerbroeken van Lee, Wrangler en KOI, al „verkopen spijkerbroeken voor geen meter, alle mannen dragen nu chino’s”. Er zijn canvas tassen van het Zweedse Fjällräven, en sportieve schoenen van Converse, New Balance, Pointer en Vans. Voor het ultieme buitengevoel zijn er zelfs Zwitserse zakmessen te koop. Het duurste item dat dit seizoen in de winkel hangt is een Fjällräven-jas van 335 euro.

Hoe ziet het eruit

De rauwe, minimalistische inrichting bedacht Veugelink zelf: betonnen vloer, eenvoudige witte meubels, en hier en daar een stukje bakstenen muur. Opvallend zijn de constructies van touwen, katrollen en planken waarmee de kledingrekken aan het plafond hangen. Daarbij werd Veugelink geïnspireerd door zijn eigen hobby: watersport.

Hoe word je geholpen

Veugelink staat vijf dagen per week zelf in de winkel, maar wanneer we een mannelijke afgevaardigde sturen, is hij net „op mannenweekend”. Een vriend vervangt hem, en is geïnstrueerd de klanten vooral ongestoord rond te laten kijken. Wanneer onze mystery shopper in een te grote trui het pashokje uitloopt, biedt de verkoper twee andere opties aan. Zodra blijkt dat deze niet in de smaak vallen, wordt er verder niet aangedrongen.

Voor wie

De buitenman. In de praktijk zijn dat volgens Veugelink vooral de „hoogopgeleide, jonge vaders” die de Indische Buurt langzaam maar zeker aan het overnemen zijn.

Javastraat 8, Amsterdamdivamsterdam.com