Vernieuwd WK honkbal van start: Nederland laatste winnaar ‘oude WK’

De warming- up van het Nederlands team deze week voorafgaand aan een oefenwedstrijd in Taiwan. Foto NRC / Henk Seppen

In Taiwan is vanochtend het vernieuwde WK honkbal, de World Baseball Classic 2013, begonnen. Nederland begint als laatste winnaar van het ‘oude WK’. Door de vernieuwde opzet doen de grote namen dit keer wel mee. Heeft Nederland nog een kans?

Het Nederlandse team, op dit WK gecoacht door oud-prof Hensley Meulens, zou vanmiddag om 12.30u zijn eerste groepswedstrijd spelen tegen Olympisch kampioen Zuid-Korea (hier live te volgen). Het contrast tussen de World Baseball Classic die vandaag begint en het laatste WK van twee jaar geleden is groot: Nederland pakte anderhalf jaar geleden in een Panamese nacht voor een handvol toeschouwers de wereldtitel honkbal. Dit keer doen de profs uit de Amerikaanse Major League Baseball mee.

Onze sportverslaggever Koen Greven is in Taiwan om voor NRC het WK honkbal te volgen:

Twitter avatar KoenGreven Koen Greven Het veld wordt gereedgemaakt in Taichung waar over een kwartier Nederland-Zuid-Korea moet beginnen. #wbc. http://t.co/2fFvgmAZLM

Grote namen als Sandoval, Alvarez en Jones in actie

Hoewel de deelname van de MLB-sterren de kansen van Nederland misschien verkleint, wordt het WK honkbal, dat tot en met 19 maart duurt, er alleen maar aantrekkelijker door. De toeschouwers in Taiwan zullen grote namen als hardhitter Pablo Sandoval (Venezuela), pitcher Freddy Alvarez (Cuba) en de Nederlandse slagman Andruw Jones aan het werk zien. De winnaar van de Classic krijgt naar verluidt 3,5 miljoen dollar.

De Nederlandse ploeg, die dankzij het behalen van de wereldtitel in 2011 werd gekozen tot sportploeg van het jaar, ziet er dit jaar heel anders uit dan die van twee jaar geleden. Nederlanders die in Amerika spelen zijn aan de selectie toegevoegd en namen Dashenko Ricardo, Randolph Oduber en Mark Pawelek maken hun debuut. De grote ster van het Nederlandse team, Andruw Jones (vorig jaar actief bij de New York Yankees), zegt vandaag in NRC Handelsblad dat hij naar Taiwan gekomen is om te winnen. Het maakt hem niet uit dat honkbal in Nederland niet zo populair is:

“Daar maak ik me niet druk om. In Nederland is voetbal de grootste sport. Dat volg ik alleen tijdens het WK. Hopelijk zal Nederland ons nu tijdens deze Classic volgen. Wij zijn hier gekomen om de wereldtitel te winnen.”