Tepels met 5.438 volgers

De geschiedenis van de tepel, door Milou van Rossum.

Ze droeg een prachtige jurk van Prada naar de uitreiking van de Oscars, maar daar hoor je bijna niemand over. Het waren de tepels van Anne Hathaway die alle aandacht trokken. Voor wie het allemaal gemist heeft: het was niet zo dat de jurk van de actrice, die zondag een Oscar kreeg voor haar rol in Les Misérables, zo laag was uitgesneden dat ze daadwerkelijk zichtbaar waren. Door de open rug en dunne schouderbandjes, was ’ie van het soort dat geen beha verdraagt, en precies op het einde van de coupenaden priemden Hathaways tepels vrolijk door de zachtroze zijde heen.

Nog tijdens de ceremonie werd een twitteraccount voor de tepels aangemaakt (@HathawayNipple, 5.438 volgers), bloggers spraken er schande van; de stylist van de actrice zou ontslagen moeten worden omdat ze Hathaway geen pasties (tepelstickers) had gegeven.

De laatste jaren is het onder jonge jongens heel gewoon om een broek zo ver te laten afzakken dat bijna de hele onderbroek zichtbaar is. En het weghalen van schaamhaar, ooit een seksuele daad op zichzelf, is voor beide seksen zo standaard geworden dat de schaamluis ervan is uitgestorven.

Maar een stijve tepel, daar worden we dus blijkbaar allemaal heel ongemakkelijk van. Iedere tijd zijn eigen taboe.

In de jaren zeventig, toen beha’s bij voorkeur soft en heel dun waren (als ze al werden gedragen) en de mode strak was, was het heel gewoon dat tepels af en toe zichtbaar waren.

Tepels waren niet de enige lichaamsdelen die destijds minder aan het oog werden onttrokken dan nu. Broeken waren zo strak dat je van mannen veel meer kon zien dan alleen of ze links- of rechtsdragend waren, zwembroeken zo klein en strak dat je er nu van schrikt als je er foto’s van ziet.

In de jaren tachtig werden broeken ruimer en kwam de beugelbeha terug in de mode, gevolgd door, ergens rond 1990, de zogenaamde T-shirtbeha. Die beha met de schuimrubber padding in de cups heeft de tepel bijna geheel uit het straatbeeld doen verdwijnen. Tegelijkertijd raakte topless zonnen uit de mode.

Overigens kwam Hathaway een paar maanden geleden ook al in het nieuws vanwege ‘indecent exposure’. Toen ze uit de auto stapte om naar de première van Les Misérables te gaan, bleek dat ze onder haar jurk niets aanhad. Gelukkig had ze, zoals het tegenwoordig hoort, de boel netjes weg laten harsen.