Tandarts uit Nederland richt Franse ravage aan

Tientallen patiënten van een tandartspraktijk in Frankrijk klagen over de schade die de Nederlandse tandarts Mark van N. aan hun gebit heeft aangericht.

Tanden die zonder duidelijke reden worden getrokken, bruggen en kronen die loslaten, abcessen die mogelijk het gevolg zijn van gebrek aan hygiëne tijdens de behandeling. Sinds 2011 zijn er bij de Franse nationale tuchtraad tientallen ernstige klachten binnengekomen over de werkwijze van Mark van N., een Nederlandse tandarts die tot voor kort een praktijk had in Château-Chinon, in de Bourgogne.

De tuchtraad is een onderzoek begonnen naar enkele tientallen klachten. Ruim zestig klagers hebben zich verenigd in een collectief. Ze verwijten de tandarts dat hij grove fouten bij de behandeling heeft gemaakt. Ze klagen over pijnlijke behandelingen en exorbitant hoge rekeningen. Ook Justitie in Frankrijk buigt zich over de zaak. De politie van Château-Chinon heeft verschillende getuigen gehoord.

Zo’n dertig veelal oudere mensen kwamen onlangs bijeen in Château-Chinon voor een bijeenkomst van het collectief. Geëmotioneerd doen ze hun verhaal. „Ik heb elke dag zoveel pijn dat ik alleen nog maar met mijn gehemelte kan kauwen”, vertelt Danielle Wezemael. „Alles moet opnieuw worden gedaan. Hij heeft één tand bij me gebroken. Vervolgens zijn er tanden gevuld die niet gevuld hadden moeten worden. Een andere tandarts zei dat de kronen die erop geplaatst zijn zullen breken, en schat de schade op 17.000 euro.”

Nicole Martin diende als eerste een klacht in tegen Van N. Die trok de ene na de andere tand bij haar. Martin was woest en weigerde te betalen, maar Van N. had inmiddels haar verzekeringspasje gegrepen. Twee maanden later was er 1.700 euro afgeschreven. Met een andere tandarts maakte Martin een reconstructie van de behandelingen. „Daaruit bleek dat Van N. me heeft behandeld aan tanden die niet eens bestaan.”

Bij het collectief zitten ook Nederlanders en de Australische Angela Chippendale. Ze wijst naar een flink gat, rechtsboven in haar mond: „I am walking around like a fucking hillbilly.” Aanvankelijk was ze blij met de tandarts die haar in het Engels te woord kon staan. Chippendale: „Door zijn toedoen heb ik nu zeven kronen nodig.”

Van N. vestigt zich in augustus 2008 in Frankrijk op uitnodiging van een Nederlandse headhunter die voor de Franse overheid Nederlandse artsen en tandartsen naar de regio haalt. Een vluchtig onderzoek op internet naar een mogelijk belastend verleden van Van N. levert dan niets op. Van N. staat ingeschreven in het Nederlandse register van Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg (BIG) en daarmee is de kous af.

Toch leidde Van N.’s werkwijze al eerder tot commotie. Verschillende malen boog de Nederlandse tuchtraad zich over klachten tegen Van N. toen die een praktijk in Den Haag had. Van N. werd onzorgvuldig medisch handelen verweten, het opstellen van veel te hoge rekeningen en het opzettelijk laten verdwijnen van medische gegevens.

Nico Kerkhof deed voor zorgverzekeraar DSW onderzoek naar Van N. „Het viel ons op dat hij wel erg hoge bedragen declareerde.” Bij een meisje van 15 maakte hij 3.000 euro aan kosten en bij een behandeling van een jongen van 16 declareerde hij 7.000 euro. Kerkhof, die de patiënten bezocht: „Ik had nog nooit zo’n ravage gezien. Heel slechte tandheelkunde. Als er net voor 7.000 euro aan werk is verricht, verwacht je een nette mond.”

In 2007 kreeg Van N. voor het zoekraken van dossiers een waarschuwing, die in hoger beroep werd ingetrokken. In 2009 legde het regionaal tuchtcollege hem een voorwaardelijke schorsing uit het BIG-register op, voor het langdurig onzorgvuldig behandelen van een patiënt. Ook deze wordt in hoger beroep vernietigd. Van N. krijgt alleen een berisping. Die is voor Justitie geen reden een verklaring van goed gedrag te weigeren. Dus kan hij in 2008, als Van N. een aanvraag indient voor het openen van een praktijk in Frankrijk, bij de Franse tuchtcommissie ONCD een verklaring van goed verdrag overhandigen

Achteraf betreurt voorzitter Elisabeth Gaillard van de tuchtcommissie de gang van zaken. „We zitten ermee in onze maag. We weten nog steeds niks over zijn verleden in Nederland. Een van de klagers kwam vorig jaar met een artikel aanzetten. Jammer genoeg spreek ik geen Nederlands.”

Van N., die zijn praktijk vorig jaar sloot nadat hij van een ladder was gevallen, wil niet ingaan op de klachten. „Ze zullen worden afgehandeld via de kanalen die daarvoor zijn”, laat hij in een telefonische reactie weten. De leden van het collectief zijn bang dat hij, zolang hij in het BIG-register staat, elders gewoon weer een nieuwe praktijk kan openen. „Het kan niet zo zijn dat deze tandarts nog langer zijn vak uitoefent”, zegt Nicole Martin van het collectief. „Hij moet definitief uit het register worden geschrapt.”

Brandpunt zendt zondag een reportage uit over Van N. (Ned. 2, 22.15u)