Syrië en Iran veroordelen Amerikaanse steun voor rebellen

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry afgelopen donderdag op een persconferentie met de Syrische oppositieleider sjeik Moaz al-Khatib. Foto AP / Riccardo De Luca

Het Syrische regime en zijn bondgenoot Iran hebben het besluit van de Verenigde Staten om de Syrische rebellen actief te gaan steunen vandaag scherp veroordeeld. Damascus en Teheran beschuldigden de VS van het hanteren van dubbele standaarden.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry maakte donderdag in Rome bekend dat de VS de opstandelingen die tegen Assad vechten gaan bijstaan met zestig miljoen dollar, geld dat bestemd is voor voedsel en medicijnen. De Amerikanen benadrukten dat zij de Syrische oppositie geen wapens gaan leveren.

Syrië vindt het onbegrijpelijk dat Amerika “groepen die Syrische burgers doden” gaat steunen, zei de Syrische minister van Buitenlandse Zaken Walid al-Moualem vanochtend op een persconferentie in Teheran. Deze stap van de VS zou een politieke oplossing in Syrië niet dichterbij brengen. De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken, Ali Akbar Salehi, stelde dat de Amerikaanse steun aan de rebellen de Syrische burgeroorlog alleen maar zal verlengen.

De VS zeggen alleen groepen van de oppositie te steunen die geen fundamentalistische agenda hebben. De angst dat wapens in handen kunnen vallen van extremistische groepen is ook de reden dat de Amerikanen (nog) niet over willen gaan tot wapenleveranties. Ook de Europese Unie deinst er voorlopig nog voor terug niet-extremistische groepen die tegen Assad vechten te bewapenen.