Soldaten Tsjaad claimen dood van Noord-Afrikaanse topman Al-Qaeda

Mokhtar Belmokhtar op archiefbeeld. Foto Reuters / Belmokhtar Brigade

Het leger van Sahara-land Tsjaad meldt de Noord-Afrikaanse topman Al-Qaeda, Mokhtar Belmokhtar, te hebben gedood tijdens een aanval op een basis van islamitische rebellen vandaag. Dat heeft een officier van het leger gezegd volgens persbureau Reuters.

De basis werd volgens hem rond twaalf uur vanmiddag volledig verwoest. Zeven islamitische terroristen zouden daarbij om het leven gekomen zijn, inclusief dus de Algerijnse leider Belmokhtar.

Belmokhtar was de leider van de terroristengroep ‘Ondertekenaars in bloed’, die de gijzelingsactie in het Algerijnse gascomplex uitvoerde.

Hierbij moet overigens worden vermeld dat, zoals elke terroristenleider van een beetje naam, Belmokhtar (oftewel Khaled Abu al-Abbas) al enkele malen eerder dood is gemeld, zoals NRC-buitenlandredacteur Carolien Roelants anderhalve maand terug al eens schreef.

Belmokhtar splitste zich af van Al-Qaeda-in de-Islamitische-Maghreb

Roelants omschreef Mokhtar toen als volgt:

Belmokhtar, de ‘eenogige’, werd in 1972 geboren en trok naar eigen zeggen op 19-jarige leeftijd naar Afghanistan waar hij een jaar trainde in de terroristenkampen van Osama bin Ladens Al-Qaeda. Hij keerde precies op tijd naar Algerije terug voor de uiterst gewelddadige strijd die begon na de militaire coup van 1992 die een moslimfundamentalistische verkiezingsoverwinning verijdelde. In die strijd verloor hij kennelijk zijn linkeroog. Hij maakte deel uit van de Islamitische Gewapende Groep (GIA), en vervolgens van de Salafistische Groep voor Prediking en Strijd (GSPC), die zich eind jaren negentig van de GIA afsplitste wegens haar tomeloze geweld tegen burgers. De GSPC verklaarde zich te beperken tot militaire en buitenlandse doelen.

Maar de kansen keerden, vervolgt Roelants, het leger kreeg de overhand en de GSPC werd in een hoek gedreven. Om nieuwe aanhang te trekken nam ze in 2006 met instemming van het Al-Qaeda-leiderschap de wervende merknaam Al-Qaeda-in de-Islamitische-Maghreb aan.

Belmokhtar splitste zich afgelopen oktober echter met zijn katiba (brigade) van de ‘Gemaskerden’ van AQIM af en werd zelfstandig terroristenleider, volgens berichten die destijds naar buiten kwamen omdat hij de bevelen van hogergeplaatsen niet wilde opvolgen of omdat zijn eigen ambities werden gefnuikt.