Soldaat Manning vervolgd voor verraad en hulp aan de vijand

Bradley Manning (midden) op 16 december 2011 in Fort Meade. Foto Reuters / Yuri Gripas

De Amerikaanse soldaat Bradley Manning wordt niet alleen vervolgd voor het publiceren van geheime stukken via WikiLeaks, maar ook voor verraad en hulp aan de vijand. Dat heeft de militaire aanklager gisteravond bekendgemaakt.

Manning gaf donderdag in de militaire rechtbank in Fort Meade, Maryland, voor het eerst toe dat hij geheime documenten in handen heeft gespeeld van WikiLeaks. Door die schuldbekentenis had de militaire aanklager de optie Manning alleen te berechten voor de tien aanklachten waarvoor hij inmiddels schuld heeft bekend. In dat geval had Manning maximaal twintig jaar cel kunnen krijgen.

De militaire aanklager vindt echter dat Manning met het lekken van de geheime stukken aan WikiLeaks Al-Qaeda en andere vijandelijke groepen heeft geholpen. Manning verwierp donderdag het idee dat hij schuldig zou zijn aan verraad. Zijn advocaat heeft eerder gezegd dat hij alleen stukken heeft gelekt waarvan hij dacht dat ze de VS geen schade konden berokkenen. Nu Manning toch is aangeklaagd voor verraad en hulp van de vijand, kan hij een levenslange gevangenisstraf krijgen.

Manning wilde ‘wandaden’ Amerikaanse leger aan de kaak stellen

Voormalig inlichtingenanalist Manning (25) werd in mei 2010 in Irak gearresteerd. Hij herhaalde deze week dat hij informatie via WikiLeaks naar buiten had laten brengen om Amerikaanse wandaden, zoals het doden van onschuldige burgers en de schending van mensenrechten, aan de kaak te stellen. Onder het gelekte materiaal was een video uit 2007 van een helikopteraanval in Irak waarbij 11 mensen werden gedood, onder wie een fotograaf van het persbureau Reuters. Het leger zei later dat sprake was geweest van een vergissing.

Over de omstandigheden waaronder Manning gevangen heeft gezeten ontstond eerder veel ophef. De rechter bepaalde begin dit jaar dat Manning ten onrechte in een isoleercel heeft gezeten tijdens de negen maanden dat hij in Virginia in hechtenis zat na zijn arrestatie in 2010. Hij werd 23 uur per dag opgesloten in een cel zonder ramen, soms naakt.