Recensie-overzicht literatuur

Ilja Leonard Pfeijffer: La Superba. De Arbeiderspers, 350 blz. € 19,95

NRC HandelsbladWaar Pfeijffer in het verleden nogal eens moeite had om afscheid te nemen van zijn pose, laat hij zijn hoofdpersoon ditmaal langzaam de vaste grond onder zijn voeten verliezen. [...] Wat rest is een roman die je onmogelijk nog realistisch kunt noemen, maar die wel overtuigt. Het is echt. ****

De MorgenIn La Superba geeft Pfeijffer zich schijnbaar genadeloos bloot. [...] Soms schaamteloos romantisch en gevoelig, dan weer schmierend en vilein. Vaak sta je perplex bij zoveel ballengegoochel, open doekjes én exuberante terzijdes, even tintelend als een glas prosecco. [...] De kans is groot dat er dit voorjaar geen betere roman verschijnt.

Limburgs DagbladPfeijffer hult zich in een tovermantel, bindt zijn duivels en verlost zijn tomeloze literaire krachten in een vertelling die je geen ogenblik loslaat. [...] Literatuur als travestie van de werkelijkheid. Het is een voorrecht om La Superba te lezen.