Ploumen pleit voor ontwikkelingshulp nieuwe stijl

Het begrip ‘ontwikkelingshulp’ zal uiteindelijk helemaal verdwijnen. Dat zegt minister van Ontwikkelingssamenwerking Lilianne Ploumen (PvdA) vanochtend in de Volkskrant. De minister spreekt van ontwikkelingshulp nieuwee stijl.

Minister Ploumen was deze week op werkbezoek in Afrika en sprak in Bujumbura in Burundi met jongeren over voorbehoedsmiddelen. Foto ANP / Frank van Beek

Het begrip ‘ontwikkelingshulp’ zal uiteindelijk helemaal verdwijnen. Dat zegt minister van Ontwikkelingssamenwerking Lilianne Ploumen (PvdA) vanochtend in de Volkskrant. De minister spreekt van ontwikkelingshulp nieuwee stijl.

De schade door de bezuiniging van een miljard euro op ontwikkelingshulp kan volgens haar worden beperkt door de handel met arme landen op te voeren.
Critici zoals de Britse econoom Paul Collier zien het meer als ontwikkelingshulp Chinese stijl. Hij en ontwikkelingsdeskundige Paul Hoebink wezen er onlangs op dat China handelsbelangen vermomt als ontwikkelingshulp. Zij spraken van een giftig mengsel en waarschuwden dat Nederland dit model niet moet overnemen.

‘Combinatie van handel, investeringen en hulp’

Ploumen doet dit soort kritiek af als ouderwets. Experts die dit beweren zijn volgens haar blijven steken in de jaren zestig. “De wereld zag er toen anders uit. De meeste arme mensen wonen nu in middeninkomenlanden.” In de toekomst gaat het volgens haar meer om internationale samenwerking. “Dit is een combinatie van handel, investeringen én hulp.”

Arme landen willen volgens de minister zelf liever meer handeldrijven dan hulp ontvangen. Ze was deze week in Afrika om het nieuwe model te testen. Een tiental Nederlandse bedrijven reisde met haar mee. De Ethiopische premier en minister van buitenlandse zaken kwamen volgens haar zelf met de vraag was de landen elkaar te bieden hebben. “Natuurlijk is hulp nog nodig maar op lange termijn hebben ze meer aan investeerders.”

Spanning tussen VVD en PvdA is er volgens haar nauwelijks als het om ontwikkelingssamenwerking gaat. “We hebben een gezamenlijke visie over hulp en handel geformuleerd.”

In april maakt Ploumen bekend waar de klappen van de bezuiniging op haar ministerie vallen. Ze kondigt aan niet van de kaasschaafmethode te zijn. “Er worden harde keuzes gemaakt.”