Oppositie sceptisch over pleidooi Samsom voor EU-referendum

Foto NRC / Andreas Terlaak

D66-leider Alexander Pechtold heeft sceptisch gereageerd op de uitspraak van PvdA-leider in NRC Handelsblad dat er een referendum moet komen in het geval van een nieuwe verdragswijziging van de Europese Unie. Samsom zou iets suggeren wat hij niet waar gaat maken.

Samsom zegt vandaag in een interview met NRC dat een Europese verdragswijziging in een raadgevend referendum aan de bevolking kan worden voorgelegd. Door verdragswijzigingen via referenda voor te leggen krijgt de Europese Unie voldoende democratisch mandaat, zegt de PvdA-leider. “Misschien voelen mensen dan eindelijk niet meer dat ze met hun rug tegen de muur staan, maar een keus hebben”, aldus Samsom.

Pechtold zei in het radioprogramma Kamerbreed dat het plan van Samsom op hem “paniekerig” overkwam. Hij wees erop dat een raadgevend referendum op initiatief van de bevolking wordt gehouden. Als het op initiatief van het kabinet gebeurt, is het een raadplegend referendum. Ook herinnerde hij eraan dat er geen concrete plannen zijn om het Europees Verdrag aan te passen. “Er heerst al veel ongenoegen over Europa. Daar moet hij niet een schepje bovenop doen”, aldus Pechtold. SP-leider Emile Roemer stelde in de uitzending dat Samsom zijn achterban probeert te paaien.

Een referendum over Europa ligt gevoelig binnen de coalitie omdat de VVD niets zo’n volksraadpleging voelt. In 2005 werd in Nederland voor het eerst in de geschiedenis een raadplegend referendum gehouden over eveneens een nieuw Europees Verdrag; de regering moest zich hier wel aan houden. Een meerderheid van de bevolking wees dat verdrag toen af.