Oppositie: Poetin vergroot macht met kieswet

De Russische president Vladimir Poetin wil volgens oppositiepolitici zijn macht verder uitbreiden met een hervorming van het kiesstelsel die hij vrijdag aankondigde.

Volgens het voorstel wordt nog maar de helft van de 450 leden van de Doema direct gekozen. De andere helft wordt verdeeld via een districtenstelsel. Oppositiepolitici van onder meer de rechts-nationalistische LDPR en de liberale Jabloko zeggen dat Poetins partij Verenigd Rusland hiervan buitensporig profiteert.

Het districtenstelsel geeft dunbevolkte regio’s relatief veel invloed. Verenigd Rusland, dat in de huidige Doema de absolute meerderheid heeft, beschikt over meer middelen om eigen kandidaten in de regio aan de kiezers te presenteren dan (nieuwe) oppositiepartijen. Alle stemmen in een district die niet op de winnende (Kremlin-) kandidaat zijn uitgebracht, tellen niet mee.

De Doema produceert aan de lopende band wetten om dissidentie tegen Poetin tegen te gaan. Voor het Kremlin zijn verkiezingen, waarbij buitenlandse waarnemers steevast onregelmatigheden constateren, belangrijk voor de legitimiteit van het gevoerde beleid.

Het nieuwe stelsel moet van kracht worden bij de volgende parlementsverkiezingen, in 2016. Volgens voorstanders van de wet zal deze leiden tot zelfstandiger Doemaleden, omdat ze nu zelf campagne moeten voeren in hun districten.

Maar critici wijzen naar Oekraïne en Georgië, waar soortgelijke stelselwijzigingen al van kracht zijn. In Oekraïne kreeg de heersende Partij van de Regio’s er vorig jaar zeven zetels bij, terwijl de verkiezingsuitslag bijna identiek was aan die van 2007. In Georgië werkte de truc niet: een coalitie van oppositiepartijen won alsnog, tegen alle verwachtingen in, na een extreem dure campagne.

Zo’n Georgisch scenario wil het Kremlin voorkomen: de nieuwe Russische wet staat het vormen van partijencoalities niet toe. De bekende protestleider Sergej Oedaltsov schreef op Twitter dat de oppositie zo nooit een vuist kan maken.