Onderzoeken naar praktijken Nederlandse tandarts in Frankrijk

Foto ANP / Koen Suyk

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft een onderzoek naar de Nederlandse tandarts Mark van N., die in Frankrijk in opspraak is geraakt, heropend. Tientallen patiënten klagen dat de tandarts schade aan hun gebit heeft aangericht.

Het onderzoek naar Van N. was stilgelegd toen de tandarts naar Frankrijk verhuisde en zich in 2009 uitschreef uit het artsenregister. Onlangs heeft hij zich weer ingeschreven en daarom is het onderzoek heropend. Zij laat weten dat ook de Franse inspectie een onderzoek heeft ingesteld.

Klachten over pijnlijke behandelingen en torenhoge rekeningen

NRC Handelsblad schrijft vandaag dat er sinds 2011 bij de Franse nationale tuchtraad tientallen ernstige klachten zijn binnen gekomen over de werkwijze van Van N., die tot voor kort een praktijk had in Château-Chinon, in de Bourgogne. Ruim zestig klagers hebben zich verenigd in een collectief. Ze verwijten de tandarts dat hij grove fouten bij de behandeling heeft gemaakt. Ze klagen over pijnlijke behandelingen en exorbitant hoge rekeningen.

De woordvoerder van de IGZ kon wilde tegenover persbureau Novum niet zeggen waar het onderzoek in 2009 zich op richtte, maar NRC meldt vandaag dat klagers bij de Nederlandse tuchtraad Van N. onzorgvuldig medisch handelen verweten, het opstellen van veel te hoge rekeningen en het opzettelijk laten verdwijnen van medische gegevens verweten.

Het komt vaker voor dat artsen naar wie een onderzoek loopt naar het buitenland verhuizen, zegt de IGZ. “Per geval wordt bekeken of het onderzoek dan nog moet worden voortgezet. In dit geval is besloten dit niet te doen.” Het was volgens haar “zeker in die tijd” niet gebruikelijk om buitenlandse inspecties in zulke gevallen te waarschuwen. “Vooral niet als er nog niets is bewezen.”

Van N. wil niet op aantijgingen ingaan

De Franse inspectie heeft de man nog geen beperkingen opgelegd. De inspecties houden in het onderzoek contact met elkaar. Van N., die zijn praktijk vorig jaar sloot nadat hij van een ladder was gevallen, zegt in een telefonische reactie tegen NRC dat hij niet wil ingaan op de klachten. “Ze zullen worden afgehandeld via de kanalen die daarvoor zijn”, aldus Van N.