Nieuwsoverzicht

Grote storing KPN in centrum Amsterdam

Amsterdam. Een grote storing bij KPN heeft vrijdagmiddag het centrum en zuiden van Amsterdam getroffen. Klanten konden vanaf even voor half twee niet bellen en internetten. Ook hulpdiensten ondervonden hinder van de storing. Rond 18.15 uur was de storing voorbij, aldus een woordvoerder van KPN. Zo’n 20.000 klanten ondervonden problemen met hun internet, 30.000 met hun vaste telefoon. Over het aantal getroffen mobiele bellers kon geen uitsluitsel worden gegeven. Bij winkels in het centrum kon niet worden gepind. Het probleem bij KPN werd veroorzaakt doordat een aannemer kabels op het Singel beschadigde bij het plaatsen van een damwand. (Novum)

Leden Filippijnse clan gedood in Maleisië

KUALA LUMPUR. Bij een vuurgevecht tussen Maleisische veiligheidstroepen en zo’n 200 aanhangers van een Filippijnse sultan zijn vrijdag in de Maleisische provincie Sabah veertien doden gevallen. Maleisische eenheden omsingelden een dorp waar leden van het ‘Koninklijke Leger van het Sultanaat Sulu’ zich hadden verschanst. Onder de doden zijn twee Maleisische commando’s. De groep stak begin februari de zee over naar het Maleisische deel van Borneo. De leden van de islamitische clan rond de sultan Jamalul Kiram III claimen Sabah op grond van afspraken uit de Britse koloniale periode. (AP)

Brand langs A2, 1.300 varkens dood

Maastricht. Bij een grote brand in een varkensbedrijf in Nederweert zijn vrijdag 1.300 biggen en zeugen omgekomen. Vanwege de rookontwikkeling werd de A2 tussen Weert en Nederweert rond 11.00 uur, kort na het uitbreken van de brand, afgesloten. Het verkeer werd omgeleid. De snelweg kon pas rond 16.00 uur weer worden opengesteld, omdat de brandweer veel tijd nodig had om de brand onder controle te krijgen. Bij de brand kwam ook asbest vrij, maar de deeltjes verspreidden zich volgens de autoriteiten niet over de naaste omgeving. De oorzaak van de brand is nog onbekend. (NRC)

Acht agenten Z-Afrika vast wegens moord

Pretoria. Acht Zuid-Afrikaanse politieagenten zijn vrijdag gearresteerd en beschuldigd van moord naar aanleiding van een incident afgelopen dinsdag, dat door een omstander werd gefilmd. De agenten bonden een Mozambikaanse man vast aan de achterkant van een politiewagen en sleepten hem over de weg. De man overleed daarna in een politiecel. President Zuma sprak van een „gruwelijk en onacceptabel” incident. (Reuters)

Kerry gispt Erdogan over zionisme

Ankara. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Kerry heeft vrijdag in Turkije uitspraken van de Turkse premier Erdogan over het zionisme bekritiseerd. Erdogan noemde het zionisme net als het fascisme een misdaad tegen de menselijkheid. „Wij zijn het daar niet alleen mee oneens, we vinden het verwerpelijk”, zei Kerry na een gesprek met zijn ambtsgenoot. (AP)