Sensatie Nederlands honkbalteam - winst op Olympisch kampioen

Netherlands' Andruw Jones is tagged out by South Korea's catcher Kang Minho at home base after he slides in during the fourth inning of the World Baseball Classic qualifying first round at the Taichung Intercontinental Baseball Stadium March 2, 2013. REUTERS/Pichi Chuang (TAIWAN) IPTC Date: 14:52 02/03/13
Netherlands' Andruw Jones is tagged out by South Korea's catcher Kang Minho at home base after he slides in during the fourth inning of the World Baseball Classic qualifying first round at the Taichung Intercontinental Baseball Stadium March 2, 2013. REUTERS/Pichi Chuang (TAIWAN) IPTC Date: 14:52 02/03/13 Andruw Jones van Nederland (wit) wordt uitgetikt door catcher Kang Minho van Zuid-Korea. Desalniettemin won Nederland ruim van de Olympisch kampioen: 5-0. Foto Reuters / Pichi Chuang

Het Nederlands honkbalteam heeft al in zijn eerste poulewedstrijd op het WK in Taiwan meteen voor een sensatie gezorgd. Nederland won met maar liefst 5-0 van Zuid-Korea, de laatste Olympisch kampioen honkbal (Beijing 2008).

Nederland kwam in de tweede inning op voorsprong en hield die magere 1-0 vast tot in de vijfde inning. NRC-sportverslaggever Koen Greven twitterde toen:

Twitter avatar KoenGreven Koen Greven Nederland op 1-0 voorsprong in 5e inning tegen Z-Korea #wbc #nrc

Daarna ging het rap. In de vijfde inning liep de score op tot 3-0. En in zevende inning liep Nederland uit van 3-0 naar 5-0. Greven voelde toen al een sensatie in de lucht hangen:

Twitter avatar KoenGreven Koen Greven Nederland op weg naar een sensatie #wbc tegen Olympisch kampioen Z-Korea. 3-0 voor 7e inning.

En om iets na vier uur (Nederlandse tijd) was het verlossende bericht daar:

Twitter avatar KoenGreven Koen Greven How about that! NEDERLAND WINT MET 5-0 VAN Z-KOREA #wbc. @WBCBaseball Morgen wacht Taiwan in Tachung. Nu al met een been in ronde 2.

Zuid-Korea was op papier sterkste tegenstander

Op papier was Zuid-Korea de lastigste tegenstander voor Nederland in de poulefase, waarin het ook Taiwan en Australië tegenkomt. Met goed veldspel werden de Koreaanse werpers echter in bedwang gehouden, schrijft persbureau Novum.

In de tweede inning was het Andruw Jones die Nederland op voorsprong zette. De oud-Major League-speler begon met een tweehonkslag en Xander Bogaerts en Curt Smith offerden zich vervolgens op om hun ploegmaat over de thuisplaat te krijgen.

In de vierde inning kreeg Zuid-Korea voor het eerst een loper op het derde honk, maar een score leverde dat niet op. Een inning later kregen de Aziaten runs van Dashenko Ricardo en Andrelton Simmons om de oren: 3-0.

Ook in de zevende inning werd Zuid-Korea weer gevaarlijk. Weer scoorde de ploeg echter niet, terwijl Nederland in de gelijkmakende slagbeurt wel toesloeg. Simmons en Roger Bernadina tilden de marge naar vijf runs. Oranje hield Zuid-Korea in de resterende twee innings weer ver uit de buurt van een scoringspositie.

Eerder op de dag had Taiwan al in hetzelfde Intercontinental Stadium in Taichung met 4-1 van Australië gewonnen. In poule 1, in het Japanse Fukuoka, won titelverdediger Japan zijn openingsduel van Brazilië: 5-3. Met drie runs in de achtste inning bogen de Japanners een 3-2 achterstand om.

Nederland lijkt dus ook tussen alle grote namen titelkandidaat

Het WK Honkbal in Taiwan, Japan, Puerto Rico en de Verenigde Staten ging vanochtend van start. In een vernieuwde vorm: de World Baseball Classic 2013. Nederland begon het toernooi als laatste winnaar van het ‘oude WK’.

Door de vernieuwde opzet doen nu echter ook alle grote honkballanden mee. De vraag was daarom vooraf of Nederland nog wel een kans zou hebben om zijn titel te prolongeren. Met de winst op Zuid-Korea lijkt het antwoord op die vraag vooralsnog: ja.

De grote ster van het Nederlandse team, Andruw Jones (vorig jaar actief bij de New York Yankees), zei vanochtend dan ook al in NRC Handelsblad dat hij wel degelijk naar Taiwan is gekomen om te winnen. En het maakt hem niet uit dat honkbal in Nederland niet zo populair is. Hij zei:

“Daar maak ik me niet druk om. In Nederland is voetbal de grootste sport. Dat volg ik alleen tijdens het WK. Hopelijk zal Nederland ons nu tijdens deze Classic volgen. Wij zijn hier gekomen om de wereldtitel te winnen.”