‘Mogelijk tien Nederlandse doden door Diane-35 pil’

Foto AFP / Philippe Huguen

De Diane-35 pil is in Nederland mogelijk de oorzaak van tien sterfgevallen. In bijna alle gevallen gaat het om zeer jonge vrouwen die overleden aan trombose of een longembolie, zegt het Nederlands Bijwerkingen Centrum Lareb vanochtend in Trouw.

In de meldingen wordt aangegeven dat de pil mogelijk een rol heeft gespeeld bij het overlijden. Frankrijk kondigde vorige maand aan Diane-35 van de markt te halen omdat daar in 25 jaar vier doden onder de gebruiksters vielen. Daarna bleek dat in januari in Nederland een gezonde 21-jarige vrouw was overleden aan een longembolie nadat ze de pil een aantal maanden had ingenomen.

Dit leidde bij Lareb tot 97 nieuw meldingen, waaronder negen sterfgevallen. Lareb had dit graag eerder willen weten omdat het bij oudere sterfgevallen moeilijk is te achterhalen of naast de pil andere omstandigheden een rol speelden.

Pil blijft in Nederland voorlopig op de markt

Het College ter Beoordeling van Geneeesmiddelen meldde aanvankelijk dat er in Nederland geen doden onder slikkers van de pil zijn. Door de cijfers van Lareb denkt het college daar nu anders over, zegt een woordvoerder in de krant.

Minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) schreef gisteren aan de Tweede Kamer dat de pil voorlopig in Nederland niet uit de handel wordt gehaald. Zij wil eerst de resultaten van een herbeoordeling afwachten.