Matschiner: zes Nederlanders kregen doping van mij

Michael Rasmussen in de gele trui in de tour van 2007. Voor hem, vanaf links, zijn ploeggenoten Michael Boogerd, Denis Mensjov en Thomas Dekker. Foto AFP / Franck Fife

Dopingarts Stefan Matschiner heeft zes Nederlandse sporters van doping voorzien. Dat zegt de Oostenrijker vandaag tegen RTL Nieuws. Hij wil echter alleen de naam van Thomas Dekker prijsgeven, omdat de Noord-Hollander zelf zijn dopinggebruik al toegaf.

Matschiner, een voormalig atleet en sportmanager, voorzag tot 2009 tientallen sporters van epo, testosteron, groeihormonen en vooral bloeddoping. Ook Rabobank maakte gebruik van zijn diensten. Zeven oud-renners van de Nederlandse ploeg hebben inmiddels dopinggebruik toegegeven.

Eerder deze week maakte NRC Handelsblad bekend dat Michael Boogerd in 2006 en 2007 bijna 17.000 euro overmaakte naar Matschiner. De dopinghandelaar wilde echter niet veel kwijt over de rekeningen. Hij zei slechts:

“Je gelooft toch niet dat iemand vitamines koopt voor een bedrag van zeventienduizend euro?”

Matschiner was de spil in het schandaal rond de Oostenrijkse bloedbank Humanplasma. Hij mocht in ieder geval onder anderen Dekker, Michael Rasmussen en Bernhard Kohl tot zijn klantenkring rekenen.