Levenseindekliniek hielp meer dan honderd mensen met stervenswens

De Levenseindekliniek in Den Haag, die precies een jaar bestaat, heeft tot nu toe 104 mensen met een stervenswens geholpen. Dat bevestigt de Levenseindekliniek tegenover NRC Handelsblad. Er staan op dit moment nog 187 mensen op de wachtlijst om geholpen te worden.

De Levenseindekliniek in Den Haag. Foto ANP / Phil Nijhuis

De Levenseindekliniek, die precies een jaar bestaat, heeft tot nu toe 104 mensen met een stervenswens geholpen. Dat bevestigt de Levenseindekliniek tegenover NRC Handelsblad. Er staan op dit moment nog 187 mensen op de wachtlijst om geholpen te worden.

De Levenseindekliniek is bedoeld voor mensen met een euthanasiewens die aan de criteria van de wet voldoet, maar van wie de eigen arts de euthanasie niet kan of wil uitvoeren. De kliniek werkt met mobiele teams, die bestaan uit een arts en een verpleegkundige. Ze helpen mensen thuis of in de kliniek in Den Haag.

De kliniek was vorig jaar een initiatief van de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE). De organisatie lanceerde in 2010 het burgerinitiatief ‘Uit Vrije Wil’, waarin gesteld werd dat Nederlanders van 70 jaar en ouder met een ‘voltooid leven’ professionele hulp moeten kunnen krijgen bij zelfdoding. Zo’n 117.000 Nederlanders gaven steun aan het initiatief, voldoende om het op de agenda van het parlement te krijgen.

Initiatief staat nog op politieke agenda

Veel politici ging het te ver dat de maatschappij verplicht zou zijn te helpen bij het uitvoeren van de wens van een individu. Ook vreesde men verkeerde toepassing van de euthanasiewet die bij ondraaglijk en uitzichtloos lijden een medisch einde aan het leven mogelijk maakt. Het initiatief, dat een taboe doorbrak, staat nog wel op de politieke agenda.

De maatschappelijke discussie over zelfdoding bij een voltooid leven van ouderen is verdeeld in twee stromingen. De eerste, waartoe de NVVE behoort, wil artsen laten helpen bij het uitvoeren van de wens van ‘uitgeleefde’ mensen. De tweede stroming, onder leiding van gepensioneerd psychiater Boudewijn Chabot, vindt dat dat niet mag worden gevraagd van artsen of verpleegkundigen. Hij stelt dat mensen moet worden geleerd hoe ze hun leven kunnen beëindigen, door te stoppen met eten en drinken, of door verstikking met helium.