Koningsgracht? Houd het liever bij het Singel

Illustraties Cyprian Koscielniak

Een Amsterdams raadslid voor D’66 heeft bedacht dat het water (!) van de Singel herdoopt moet worden in Koningsgracht, omdat de (of het) Singel ooit zo heette. (NRC 26/2) Rick ten Have gaat te snel. De Singel heette vanaf het midden van de vijftiende eeuw ‘t Singel of de Stedegracht, omdat singel een water of weg langs de buitenrand van de stad betekent en dit water toen de stadsgrens vormde. Een historisch logische naam dus, en een om alleen al daarom te koesteren. De Singel kreeg in de zeventiende eeuw tijdelijk de naam Koningsgracht als dank aan Franse koning Hendrik IV voor zijn steun in de Tachtigjarige Oorlog. Amsterdam heeft echter al sinds 1902 de Koningslaan in Oud-Zuid als eerbetoon aan de koningen uit het Huis van Oranje Nassau. Het is dus raar om nu de Singel Koningsgracht te gaan noemen ter ere van een koning voor wiens dynastie Amsterdam al een laan heeft. En dat is nog niet alles. Het is nog dwazer om alleen het water te herdopen en de straat Singel te blijven noemen, terwijl een singel nu juist naar de combinatie van een weg met water verwijst. En dat alles uit de koker van D’66, van oorsprong een partij die aangenaam nuchter naar de monarchie keek.

C.H. Slechte

Schiedam

Een knipmessend gebaar

Aan het knipmessende gebaar [om het Singel te hernoemen]hebben we geen behoefte. Het Singel dient ons Singel te blijven. Eén Koningsplein is al mooi zat. (En de Republiek Amsterdam heeft ook al een Koningsstraat en een Korte Koningsstraat – wie zou met die laatste naam geëerd zijn?). Kortom: dit voorstel? Een beetje dom!

Adriaan Deurloo

Amsterdam