Kerry acht IMF-lening Egypte van groot belang – rellen bij bezoek

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, denkt dat het van groot belang is dat Egypte een lening afsluit bij het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Dat zei hij tijdens zijn bezoek aan Kairo. Ondertussen braken tijdens zijn bezoek rellen uit in het land.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, vandaag tijdens zijn bezoek aan de Egyptische hoofdstad Kairo. Foto Reuters / Jacquelyn Martin

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, meent dat het van groot belang is dat Egypte een lening afsluit bij het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Dat zei hij tijdens zijn bezoek aan Kairo. Ondertussen braken tijdens zijn bezoek rellen uit in het land.

Kerry dringt er op aan dat Egypte de hervormingen doorvoert die het IMF van het land vraagt. Dan pas kan de Egyptische regering aanspraak maken op een pakket noodleningen van omgerekend ruim 3,6 miljard euro.

Kerry stelde dat de samenwerking tussen de Verenigde Staten en Egypte alleen toekomst heeft als Egypte een deal weet te sluiten met het IMF. Egypte maakte donderdag bekend dat het de gesprekken met het IMF over een lening nieuw leven wil inblazen. Komt Caïro er met het IMF uit, dan komt ook Washington over de brug met de eerder beloofde hulp.

De Egyptische president Mohammed Morsi en zijn regering vroegen in november al in een lening aan, maar de aanvraag werd opgeschort toen er onrust uitbrak in het land de maand erna.

Kerry wil oppositie bewegen toch mee te doen aan verkiezingen

Dat die onrust nog steeds voortduurt, bleek echter ook vandaag weer. Opnieuw kwam het tot rellen in het land, waarbij in ieder geval één dode viel en tientallen gewond raakten.

De kans is groot dat het in ieder geval tot de stembusgang eind april onrustig blijft in Egypte. Een aantal oppositiepartijen is van plan die verkiezingen te boycotten. Zij willen dat er eerst een wet komt die eerlijkheid tijdens die verkiezingen garandeert.

Kerry zal waarschijnlijk morgen proberen de oppositieleiders alsnog over te halen deel te nemen aan de verkiezingen. Hij heeft morgen een gesprek met hen, president Morsi en topmensen uit het Egyptische zakenleven.

De nieuwbakken minister wil op zijn eerste buitenlandse reis alle partijen bewerken om nog voor de parlementsverkiezingen van volgende maand een principeakkoord te sluiten over de koers van het nieuwe Egypte. Kerry sprak daarover vandaag al met oppositieleider Mohammed ElBaradei.

Progressieve en seculiere Egyptenaren klagen dat de Amerikaanse regering onder één hoedje speelt met de Moslimbroederschap van president Morsi en hen in de steek laat.