Impasse VS over crisis begroting verdiept

Een gesprek tussen de Amerikaanse president Barack Obama en leiders van de Democraten en de Republikeinen over de begrotingscrisis is vrijdag mislukt. Het was de laatste kans om ingrijpende bezuinigingsmaatregelen van 85 miljard dollar voor dit jaar af te wenden. Vrijdag, 1 maart, gingen de bezuinigingen automatisch in.

De ontmoeting tussen Obama, de Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden John Boehner en de Democratische Senaatsvoorzitter Harry Reid duurde niet langer dan een uur. Na het gesprek klonken verwijten over en weer, in een sfeer van grote polarisatie.

„Dit is de keuze van de Republikeinen”, zei Obama die Boehner verweet de belastingen voor rijke Amerikanen niet te willen verhogen. Volgens Boehner is de discussie over meer overheidsinkomsten echter „gesloten”. „Het gaat erom het uitgavenprobleem aan te pakken.”

De bezuinigingen treffen voor de helft Defensie. Voor burgers zullen de maatregelen voelbaar worden als de impasse voortduurt. In sommige staten dreigt het ontslag van leraren en het einde van studiebeurzen voor arme studenten. De federale overheid heeft sinds medio februari 2.000 illegale migranten vrijgelaten uit de gevangenis, uit geldgebrek. Deze maand worden nog eens 3.000 migranten op vrije voeten gesteld. Vanaf 27 maart dreigt een (gedeeltelijke) sluiting van federale ministeries.

Zowel het Witte Huis als de Republikeinen willen van de verwachte onrust profiteren door de andere kant de schuld te geven van de impasse.

Beleggers zijn tot dusver niet erg ongerust; ze verwachten dat het zo ver niet zal komen. Het effect van de bezuinigingen – naar schatting zo’n halve procent aan economische groei – zal bij een verwacht groeipercentage van bijna 2 procent dit jaar geen recessie veroorzaken. Vrijdag daalde de olieprijs met 1,40 dollar tot 90,70 dollar. De aandelenbeurzen stegen juist licht, na de presentatie van gunstige cijfers over industriële activiteit in de VS. (Reuters, AP)