‘Ik hoor dat vaker, dat ik goed gelukt ben als man’

12Als mensen in je omgeving besluiten zich voor te bereiden op je grote stap, stellen ze zich soms voor dat je een geheel nieuw en verbeterd lichaam krijgt; sommigen denken zelfs dat je een nieuwe persoonlijkheid krijgt en nieuwe hobby’s, talenten, humeuren.

Jonathan Todd: „De meeste mensen weten niet wat ze moeten verwachten als je zegt dat je van geslacht verandert. Je kunt hun van alles wijsmaken. Toen ik op weg was naar het ziekenhuis voor mijn eerste hormooninjectie, kwam ik een bekende tegen. ‘Wat gaat er gebeuren’, wilde hij weten. ‘Ze knippen wat af, plakken wat aan, transplanteren wat haar en klaar is Kees’, antwoordde ik bij wijze van grap. ‘Oh ja’, stamelde hij. ‘Dat ze dat kunnen!’

13Het is een veelgehoord non-compliment: ‘O, je lijkt net een echte man.’

„Ik hoor vaker dat ik goed gelukt ben. Alsof ik een knutselproject ben. Door te zeggen dat iemand ‘net echt’ is, zeg je in feite dat hij nep is.”

14De meeste transgenders hebben zo lang nagedacht over het menselijk tekort dat ze er ongebruikelijk mild van zijn geworden en hun medemens niet zo snel meer iets kwalijk nemen.

„Ik weet nog dat ik mijn oude juf op straat tegenkwam. Ik was net geopereerd en zag er niet best uit. ‘En, hoe vind je het nou dat je nooit meer functioneel seks kan hebben als man’, vroeg ze. Mijn juf! Later hebben mijn vriendin en ik er hard om gelachen. Op feestjes wordt er van alles door de kamer geroepen. ‘Kan je nog wel een orgasme krijgen? Ik zou het er niet voor over hebben, hoor!’ Dat is niet alleen nonsens, het is ook onbeschoft! Als rare vragen voortkomen uit onwetendheid of ongemak kan ik veel hebben. Ik realiseer mij dat ik ook veel vooroordelen had. Vroeger werden transgenders niet bepaald goed neergezet in de media.”

15Alles wat ik in het verleden met veel moeite kon optillen, pak ik nu achteloos op om het meters verderop neer te zetten.

„Ik werk in de sportschool. Toen ik voor het eerst testosteron kreeg toegediend, verheugde ik mij op de fysieke effecten. Ik was benieuwd hoeveel kilo ik kon dragen bij het gewichtheffen. Dat leidde tot overmoed. Drie maanden later had ik twee fikse sportblessures.”

16We hebben tegenwoordig een wet die administratieve geslachtsverandering mogelijk maakt. Maar we hebben meteen ook allerlei andere nieuwe regels die de transgenders uitroken uit hun schuilplaatsen.

„Volgens de huidige wet moeten ‘transmannen’ hun baarmoeder laten verwijderen om een ‘m’ in hun paspoort te krijgen. Waar anderen met speels gemak hun naam kunnen laten veranderen, moet ik daar een ingrijpende operatie voor ondergaan. Ik heb geen baarmoeder meer, maar ik weiger op basis daarvan een administratieve geslachtsverandering te laten doorvoeren. Niet alleen kost mij dat honderden euro’s, ik laat transmannen mét baarmoeder daarmee in de kou staan. Liever wacht ik tot de nieuwe wet wordt ingevoerd.

„Dat Maxim Februari in zijn boek spreekt van het ‘uitroken’ van transgenders, begrijp ik wel. Toen ik nog studeerde liep ik bijna mijn diploma mis, omdat ik aan de universiteit stond ingeschreven als vrouw. ‘We geven geen informatie aan derden’, zeiden ze toen ik belde. ‘Maar ik ben degene die op het diploma staat!’ ‘Nee, dat kan niet.’ Mensen schieten vaak zó in de stress, dat ze niet meer in staat zijn te luisteren.

„Veel transgenders zien op tegen de bodyscan op vliegvelden. Hoeveel kunnen beveiligingsbeambten van hun lichaam zien? Hoe gaan ze reageren? De meeste transmannen dragen voor de borstoperatie hesjes, zodat hun borst er plat uitziet. Toen een vriend van mij door het poortje liep, werd hij gegrepen door een douanier. Hup, daar ging de hand in het hesje. Zouden ze dat ook bij een vrouw doen?”