Hoe voorkom ik beestjes in mijn meel?

Ik gooi regelmatig pannenkoekmeel of andere meelproducten weg omdat er meelbeestjes in zitten. Is er iets te doen om te voorkomen dat de beestjes zich te goed doen aan de voorraad in mijn keukenkast?

Dineke Mekel , Dordrecht

Ja, die vieze beestjes die ineens in je meel zitten. Sommige boren zich van buiten af dwars door kartonnen en plastic verpakkingen, zelfs door aluminiumfolie.

Het gaat onder meer om meelmotten, klanders, meelkevers, broodkevers en meeltorren, lees ik nu ik even op zoek ben gegaan naar de beestjes. Ze kunnen al in het meel of de bloem zitten, door besmetting in de fabriek of in de supermarkt. Daar doe je dan niets tegen natuurlijk.

Wat wel zin heeft, is om alle meelproducten direct uit de verpakking te halen en in een afgesloten glazen pot te doen. Zelfs als er beestjes in zitten, kruipen die niet meteen door je voorraadkast om zich overal in te gaan voortplanten, want dat doen ze, als razenden, waarbij ze larven en kleine popjes in je meel, kruiden, peulvruchten, pasta enz. deponeren.

Wat ook schijnt te helpen is meel en bloem en dergelijke in de koelkast bewaren. Maar ja, die is vaak al zo geweldig vol zonder potten bloem.

Of het schadelijk is voor de gezondheid om zulke beestjes op te eten weet ik niet. Het zal gerust wel eens gebeuren dat ze in het deeg terechtkomen, de larven en de poppen zijn heel klein en bleek. De beestjes zelf, die bruinig tot zwart zijn, zie je in witte bloem wel, maar in een volkorenmengsel kun je ze heus wel eens over het hoofd zien. Waarschijnlijk kan het geen kwaad en zijn de meeste beestjes goed doorbakken niet gevaarlijk.

Verder reageerden nog enkele lezers op de rubriek van vorige week over erwtensoep en peulvruchten. Ciska van der Glas doet altijd een paar salieblaadjes bij bonen als ze ze kookt, om ze lichter verteerbaar te maken – „ik verbeeld mij dat het werkt”.

Verder brandt de erwtensoep van verscheidene lezers helemaal niet aan. Als je de erwten maar goed weekt en juist helemaal niet roert tijdens het koken, dat mag pas tijdens het opwarmen, schrijft Annemarie Bijl.