‘Helft Amsterdamse kinderdagverblijven in de fout’

Foto ANP / Koen Suyk

De helft van de Amsterdamse kinderdagverblijven en buitenschoolse opvangen heeft zijn zaken niet op orde. Dat constateerde het Bureau Handhaving Kinderopvang, schrijft Het Parool vanochtend. De verblijven zijn begin dit jaar gewaarschuwd voor boetes die kunnen oplopen tot achtduizend euro.

Het bureau constateerde bijvoorbeeld dat mederwerkers geen verklaring van goed gedrag hebben, waar een boete van drieduizend euro voor kan worden uitgedeeld. Ook hadden verblijven nog geen oudercommissie ingesteld (drieduizend euro boete) of ontbraken veiligheidsprotocollen (achtduizend euro boete). Bij 350 kinderdagverblijven en opvangen bleek iets mis te zijn. Bij een volgende controle kunnen zij boetes krijgen.

Strengere regels na misbruik Robert M.

Het Bureau Handhaving Kinderopvang werd in februari vorig jaar speciaal opgericht naar aanleiding van de Amsterdamse zedenzaak. Bij die zaak bleek dat Robert M. kinderen misbruikte op kinderdagverblijven zonder dat zijn collega’s dit doorhadden. Het bureau moet voorkomen dat zoiets nog eens gebeurt.

Het was de bedoeling dat het bureau meteen boetes kon opleggen, maar dat is pas sinds de zomer mogelijk. Vorig jaar zijn 21 Amsterdamse kinderdagverblijven dichtgegaan. Vijftien daarvan hadden hun zaken niet op orde. Op last van het Bureau Handhaving Kinderopvang werden twee kinderdagverblijven opgedoekt. Het gaat om De Blauwe Paraplu op de Amstelveenseweg en De Jeugdkampioen op de Bijlmerdreef.

Dinsdag is de eerste zitting van het beroep dat M. tegen het vonnis van de rechtbank hadden ingesteld. M. kreeg in mei achttien jaar en tbs met dwangverpleging.