Gerrit Zalm loopt als een rode draad door zijn carrière

Van Dijkhuizen werd door Zalm ‘ontdekt’. Stoomt die hem nu klaar voor topbaan ABN Amro?

Gerrit Zalm is de rode draad in de carrière van Kees van Dijkhuizen. Vrijdag werd bekend dat Van Dijkhuizen de nieuwe financiële topman wordt van ABN Amro, de bank die Zalm leidt. „Kees wordt klaargestoomd om Gerrit op te volgen”, gonsde het direct bij het koffieapparaat van de staatsbank.

Van Dijkhuizen zal wel even moeten wachten. Tijdens de publicatie van de jaarcijfers – waarbij ABN Amro in tegenstelling tot winstdalingen bij ING en Rabobank een winststijging kon melden – zei Zalm dat hij hoopt dat hij in april 2014 zal worden herbenoemd. Zalm (60) verklaarde „zeer geïnspireerd” te zijn door koningin Beatrix en de paus, die beiden tot ver boven de pensioengerechtigde leeftijd „hun zware ambt” bleven uitoefenen.

De nieuwe financiële topman is nu vicevoorzitter van de Haagse zakenbank NIBC. In 2011 was hij voor het kabinet-Rutte de ideale kandidaat om Nout Wellink op te volgen als president van De Nederlandsche Bank. DNB schoof Lex Hoogduin naar voren. Om de impasse tussen het Haagse Binnenhof en het Amsterdamse Frederiksplein te doorbreken, werd topambtenaar Klaas Knot van Financiën benoemd.

Kees van Dijkhuizen (Ermelo, 1955) studeerde algemene economie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Hij begon zijn ambtelijke carrière in 1981 op Financiën, waar hij werd binnengehaald door Gerrit Zalm, toenmalig hoofd van de afdeling begrotingsvoorbereiding.

Na vier jaar stapte hij – op verzoek van Zalm – over naar Economische Zaken, waar hij opklom tot directeur algemene economische politiek. In 1997 keerde hij – wederom op verzoek van Zalm – terug naar Financiën als plaatsvervangend directeur-generaal rijksbegroting.

In 2005 maakte Van Dijkhuizen de overstap naar NIBC. In februari vorig jaar kreeg hij van staatssecretaris Frans Weekers (Financiën, VVD) de opdracht het belastingstelsel te wijzigen. Hij leidt nu de commissie die voor het kabinet onderzoekt hoe de woningmarkt uit het slop getrokken kan worden.

Cees Banning