'Geef beelden terug, Cameron'

De Britse premier David Cameron is scherp bekritiseerd na uitspraken over het niet teruggeven van buitenlands cultureel erfgoed. Hij toonde zich tegenstander van teruggave aan Griekenland van de beelden van het Parthenon, nu in het British Museum. En ook van de diamant Koh-i-Noor, nu onderdeel van de Britse kroonjuwelen, aan India.

Cameron deed de uitspraken vorige week tijdens zijn bezoek aan India. Op de vraag daar of hij de Koh-i-Noor aan India terug wilde geven, zoals veel India politici wensen, zei de Britse premier: „Ik denk niet dat dat de juiste benadering is. Het is dezelfde kwestie als met de Elgin marbles [de beeldengroep uit het Parthenon] en al die andere zaken.” Griekenland wil de beelden al jaren terug. Ook Britse activisten ijveren voor teruggave. En zij kritiseren Cameron nu, aldus de BBC. Volgens Cameron is de huidige politiek de beste: de spullen in Britse musea laten, bewaren en voor iedereen toegankelijk maken.

Maar volgens Eddie O’Hara, voorzitter van de British Committee for the Reunification of the Parthenon Marbles zijn de beeldenfiguren van marmer uit het Parthenon (432 vChr) in de 19de eeuw ten onrechte door de Britse diplomaat Lord Elgin weggehaald uit Athene: „Het was een daad van cultureel vandalisme. Cameron snapt dat niet. Ze moeten terug.”

Elgin werd in zijn tijd al bekritiseerd door dichter Lord Byron: Noseless himself, he brings home noseless blocks/ To show at once the ravages of time and pox. (Zelf neusloos, brengt hij neusloze blokken [marmer] thuis, en toont tegelijk de schade die tijd en syfilis aanrichten). De Britten kregen de Koh-i-Noor in 1849 in een akkoord bij de verovering van Punjab.