‘FNV mag van leden niet tekenen voor lagere WW’

Foto ANP / Koen van Weel

FNV-voorzitter Ton Heerts mag bij het overleg tussen werknemers, werkgevers en kabinet niet instemmen met versobering van het ontslagrecht en een lagere en kortere WW. Dat heeft het ledenparlement van de vakcentrale gisteren besloten, bevestigen bronnen aan NRC Handelsblad.

Het parlement nam gisteren bij een bijeenkomst in Amsterdam een motie aan waarin het Heerts wordt verboden over deze onderwerpen te onderhandelen. De voorzitter zelf wees de motie resoluut van de hand en zei dat hij zich niet met “de handen op de rug” naar de onderhandelingstafel laat sturen. Maandag wacht Heerts een cruciale confrontatie met de Abvakabo. Dan moeten de achttien voorzitters van de FNV-bonden een knoop doorhakken over dat ‘onderhandelingsverbod’.

Het negatieve sentiment onder de FNV-leden hangt waarschijnlijk samen met het gisteren door het kabinet gepresenteerde nieuwe bezuinigingspakket van 4,3 miljard euro. Dat het kabinet zo snel na de presentatie van de economische ramingen van het Centraal Planbureau met een gedetailleerde lijst van maatregelen kwam, wekt irritatie in de polder. De onderhandelingen met vakbonden en werkgevers over de bezuinigingsvoorstellen uit het nu al verouderde regeerakkoord moesten überhaupt nog beginnen.

Rutte belooft raadplegen van sociale partners

Om de sociale partners tegemoet te komen beloofde Rutte gisteren eerst in de polder steun te zoeken voor alternatieven, alvorens met de oppositie om de tafel te schuiven. Maar Heerts hield zijn parlement voor dat als het kabinet vasthoudt aan de begrotingskaders voor 2013 en 2014, hij niet eens naar Den Haag gáát voor dat overleg. En als het kabinet er niet in slaagt om werkbare afspraken te maken met bonden en werkgevers, staan er in juni nieuwe verkiezingen voor de deur, zo voorspelde hij.

De timing van het kabinet om nu met extra bezuinigingsvoorstellen te komen, is op zijn zachts gezegd niet fraai, klinkt het bij de FNV. Maar Dijsselbloem meent dat je anders geen serieuze onderhandelingen krijgt. “Als je niet eerst met een voorstel komt, krijg je het gesprek niet op gang.”