Finnbogason schiet Heerenveen langs NAC - PSV en PEC winnen

Alfred Finnbogason heeft Heerenveen vanavond een belangrijke uitzege op NAC Breda bezorgd. Heerenveen keek een groot deel van de tweede helft tegen een achterstand aan, maar de spits uit IJsland sleepte in de laatste acht minuten alsnog de overwinning voor zijn team uit het vuur: 1-2.

Het stadion van voetbalclub NAC: het Rat Verlegh stadion. Foto ANP / Toine Damen

Alfred Finnbogason heeft Heerenveen vanavond een belangrijke uitzege op NAC Breda bezorgd. PSV won thuis met 2-0 van VVV Venlo. En PEC Zwolle deed thuis hetzelfde tegen hekkensluiter Willem II.

Heerenveen keek een groot deel van de tweede helft tegen een achterstand aan, maar spits Finnbogason sleepte in de laatste acht minuten alsnog de overwinning voor zijn team uit het vuur: 1-2. Voor de ploeg van trainer Marco van Basten was het pas de tweede uitzege van het seizoen, meldt persbureau Novum.

Finnbogason mist eerst penalty, maar wordt daarna matchwinner

Zonder groots te spelen waren de beste mogelijkheden in de eerste helft voor NAC. Doelman Kristoffer Nordfeldt bracht redding op pogingen van Elson Hooi en Anthony Lurling, terwijl Lurling niet veel later uit kansrijke positie in het zijnet schoot. Tien minuten voor rust had het tweetal de beste kans om de ban te breken.

Na een knappe actie van Jordy Buijs schoot Hooi echter op de lat en in de rebound verzuimde Lurling de klus te klaren, schrijft Novum. Maar waar NAC voor de thee de kansen niet maakte, was het vier minuten na rust wel raak. Net als vorige week tegen AZ had Gudelj succes. De middenvelder zag de bal onder goalie Nordfeldt door in het doel verdwijnen.

De druk van Heerenveen nam daarna toe, zonder dat het veel gevaar opleverde. In de laatste twintig minuten eiste Finnbogason echter een hoofdrol op. De IJslander miste een kwartier voor tijd, na hands van Sepp de Roover, een penalty, maar groeide daarna alsnog uit tot matchwinner.

In de 82e minuut schoot de spits bij de tweede paal raak en drie minuten later kopte hij een voorzet van Jeffrey Gouweleeuw binnen. Hij staat daardoor alweer op negentien competitietreffers en bracht Heerenveen, dat vorige week al FC Twente versloeg, en passant naar de tiende plek met 29 punten. NAC staat twaalfde met 27 punten.

De reactie van Finnbogason na de overwinning van Heerenveen:

PSV zonder al te veel indruk te maken langs VVV Venlo

PSV blijft koploper in de Eredivisie. De Eindhovenaren wonnen thuis met 2-0 van VVV-Venlo. Memphis Depay scoorde in de derde minuut, meldt persbureau Novum, Mark van Bommel in de negentigste. PSV heeft na 25 duels 53 punten. VVV blijft zeventiende met 22 punten.

Na de vroege treffer van Depay, die zijn eerste basisplaats direct bekroonde met een doelpunt, speelde PSV vooral de bal rond. Omdat VVV zich ver terugtrok op eigen helft was er voor de fans in het Philips Stadion weinig te beleven.

De PSV-aanhang hield zich dan ook vooral bezig met het vieren van de 1913e eredivisiewedstrijd van PSV. De Eindhovense club werd in 1913 opgericht en viert dit jaar het honderdjarig jubileum.

Na de rust ging PSV weer in een hoger tempo spelen. Dat leidde direct weer tot kansen, waaronder een enorme voor Georginio Wijnaldum. Zijn inzet werd door Niki Mäenpää echter met een reflex net om de paal heen gedraaid.

Na nog een grote kans voor Wijnaldum, was de rentree van Ola Toivonen het hoogtepunt. De Zweed raakte begin oktober tijdens een training van het Zweeds elftal zwaar geblesseerd en mocht iets meer dan een halfuur meespelen.

Met Toivonen voor Mertens veranderde het spelbeeld nauwelijks. PSV hield het meeste balbezit, maar kreeg slechts weinig echt grote kansen. De thuisclub liet ook zien dat het gemis van spelers als Kevin Strootman en Jeremain Lens zich liet voelen. De ploeg was bij vlagen erg slordig en daardoor bleef VVV kans houden op een resultaat in Eindhoven.

In de slotminuut stelde PSV de zege echter alsnog veilig. Van Bommel schoot een vrije trap laag in en Mäenpää, die de bal recht op zich af zag komen, blunderde: 2-0.

Ola Toivonen na zijn rentree:

PEC Zwolle te sterk voor Willem II

PEC Zwolle heeft hekkensluiter Willem II vanavond op afstand gehouden. Het treffen in de onderste regionen van de Eredivisie eindigde in 2-0. Arsenio Valpoort luisterde zijn basisdebuut ruim tien minuten na rust op met een doelpunt, meldt persbureau Novum. Mateusz Klich gooide het duel vier minuten later in het slot.

De Zwollenaren stijgen door de overwinning van de vijftiende naar de dertiende plaats met 26 punten. Willem II heeft acht punten minder, waardoor handhaving in de laatste negen speelronden een zware opgave lijkt te worden.

Zwolle kreeg al snel een goede mogelijkheid via Denni Avdic, maar zijn poging ging over. Daarna bleven hoogtepunten uit, al verzuimde Willem II-aanvaller Jeroen Lumu een counter nog in een doelpunt om te zetten door de bal geheel te missen.

Na rust brak de ploeg van coach Art Langeler al snel de ban. Avdic legde klaar voor Valpoort, die de bal in de korte hoek prikte. Ook na de treffer van Klich kregen beide ploegen nog kansen, maar het bleef bij 2-0.

Willen II trad vanavond aan zonder aanvoerder Hans Mulder. De 25-jarige middenvelder bleek vorige week in het duel tegen NEC de kruisband in zijn linkerknie te hebben afgescheurd. Hij gaat komende week onder het mes en moet daarna maanden revalideren, melden de Tilburgers op de eigen website.

Ook Jens Podevijn komt voorlopig niet in actie voor de hekkensluiter. De Belg kampt met een verrekking van de kruisband. Die kwetsuur liep hij tijdens de training op.

PEC Zwolle-trainer Art Langeler na het gewonnen thuisduel met Willem II: