Eerst springen, dan blazen

Wat kun je doen bij de dokter? Springen op een springkussen! Dat is een nieuwe test voor kinderen met astma.

Als je naar de dokter gaat, weet je hoe een onderzoek gaat. De dokter duwt de koude stethoscoop tegen je rug en luistert. Of kijkt met een lampje in je oor. Maar als je in Enschede bij de kinderarts komt, kan het zijn dat je iets heel anders gaat doen: springen op een springkussen!

Want dat is een nieuwe manier om uit te zoeken of je een astma-aanval krijgt als je sport. Het is bedacht door Janneke van Leeuwen, die leert om kinderarts te worden. Janneke bedacht het met collega’s toen ze in Enschede in het ziekenhuis Medisch Spectrum Twente werkte.

Als je astma hebt, kun je opeens kortademig worden, piepend ademhalen en hoesten. Dat is een astma-aanval. Heel vervelend. Mensen met astma krijgen dat als ze vieze, stoffige of koude lucht inademen, door een allergie, of bij en na het sporten.

Als je door sporten astma krijgt, heet het ‘inspanningsastma’. Kinderen met astma hebben dat vaak. Je zou denken dat dat tijdens de gymles wel opvalt. Maar dat is niet zo, vertelt Janneke aan de telefoon. Jonge kinderen tot ongeveer acht jaar vinden het moeilijk om te zeggen dat ze het benauwd hebben. “Dan zeggen ze dat ze moe zijn, dat ze buikpijn hebben, of dat ze niet mee willen doen”, legt Janneke uit. Dan denkt de trainer of de gymleraar: die jongen of dat meisje heeft een slechte conditie, die moet beter oefenen.

Janneke heeft daarvoor iets bedacht: de test met het springkussen. Superleuk! In Enschede staat een springkussen bij de ijsbaan. Daar doen ze de test. Als je dan lekker hard aan het springen bent met een vriendje, vraagt de dokter een paar keer of je in een apparaatje wilt blazen. Zo makkelijk is het.

Het is de eerste handige manier om inspanningsastma te testen bij jonge kinderen. Grote mensen en grotere kinderen moeten rennen op een ‘loopband’ zoals ze in de sportschool hebben. Maar, zegt Janneke: “Kleine kinderen vinden dat saai. En het is een beetje gevaarlijk.”

Janneke ontdekte trouwens ook iets wat je, als je astma hebt, aan je gymleraar of je dokter kan vertellen: jonge kinderen krijgen vaak al een astma-aanval tijdens het sporten. Bij grotere mensen is het bijna altijd pas erna. Hester van Santen

Bron: Journal of Allergy and Clinical Immunology.