Duizend duels - en een jaar erbij voor Giggs (39)

14 Aug 1993: Portrait of Ryan Giggs of Manchester United during a photocall at Old Trafford in Manchester, England. \ Mandatory Credit: Dan Smith/Allsport
14 Aug 1993: Portrait of Ryan Giggs of Manchester United during a photocall at Old Trafford in Manchester, England. \ Mandatory Credit: Dan Smith/Allsport Getty Images

Precies 22 jaar na zijn debuut in het eerste elftal van Manchester United kan Ryan Giggs zaterdag zijn 1.000ste officiële wedstrijd spelen. En het is voorlopig nog niet afgelopen met de Welshman. Vrijdag verlengde hij zijn contract voor nog een jaar bij de Engelse voetbalclub die hij vanaf zijn veertiende trouw bleef.

Giggs’ carrière loopt grotendeels parallel met de successen van United onder manager Alex Ferguson. In 1993 won de club voor het eerst in 26 jaar weer de Engelse landstitel. Met Giggs zou United in twintig jaar onder meer twaalf landstitels, vier keer de Engelse beker en twee keer de Champions League winnen. In het huidige seizoen staat United twaalf punten voor op stadgenoot en concurrent City.

In het lijstje van oudgedienden in het profvoetbal is de United-generatie van Giggs goed vertegenwoordigd. Zijn teamgenoot Paul Scholes (38) speelt ook nog geregeld, nadat de middenvelder in 2011 even gestopt was. David Beckham debuteerde afgelopen weekend op zijn 37ste voor de Franse club Paris Saint Germain.

Giggs speelde 931 wedstrijden voor Manchester United, 64 interlands voor Wales en vier duels voor het Britse team op de Olympische Spelen. „Uniek in het moderne voetbal. Ik denk niet dat deze prestatie ooit geëvenaard zal worden”, sprak zijn coach Sir Alex Ferguson. Door het verlengen van zijn contract zal Giggs, die werd geboren op 29 november 1973, de veertig halen als actieve speler. Een mijlpaal voor veldspeler, en dat in de fysiek veeleisende Premier League.