‘Dood haar voordat ze eieren legt.’ Een klein meisje en een gemene internetmeute

Een Facebookpagina over Adalia Rose, die aan een zeldzame verouderingsziekte lijdt, een internetberoemdheid werd en daar ook de keerzijde van ondervond.
Een Facebookpagina over Adalia Rose, die aan een zeldzame verouderingsziekte lijdt, een internetberoemdheid werd en daar ook de keerzijde van ondervond. Een Facebookpagina over Adalia Rose, die aan een zeldzame verouderingsziekte lijdt, een internetberoemdheid werd en daar ook de keerzijde van ondervond.

Adalia Rose, zes jaar oud, heeft een ziekte die zich bij ongeveer een op de vier miljoen kinderen voordoet: progeria. Veroudering zet daarmee extreem snel in en de gemiddelde levensverwachting is dertien. Haar familie zette vorig jaar YouTube-filmpjes van haar online, waarin ze zingt en danst. Ze kreeg aandacht van miljoenen, maar niet alleen maar positief.

Hier begint het allemaal mee: een filmpje van nog geen twee minuten waarin ze ‘Ice, Ice Baby’ van Vanilla Ice te berde brengt.

Er volgen meer filmpjes, en ook een Facebookpagina waar de likes en reacties plotseling komen binnenstromen. In het voorjaar van 2012 is ze van de ene op de andere dag een internetberoemdheid, met alle gevolgen van dien. De aanvankelijke vriendelijke toon (‘je bent een prinses!’) maakt plaats voor grove grappen en regelrechte doodsverwensingen. Het loopt enorm uit de hand en eigenlijk weet niemand - de familie niet, maar ook de ‘expert’ die hulp aanbiedt niet - hoe de anonieme internetmeute weer tot bedaren gebracht kan worden.

“There were some hideous comments: ‘Kill it before it lays eggs,’ ‘This is the reason abortion should be legal’ and on and on and on,” Edie told me, still audibly affected. “Some comments that had me up all night long, until 3 o’clock in the morning, crying at the computer, deleting these comments, banning these people.’”

Hoewel, anoniem? Eén jongen beschuldigt het kleine meisje en haar gezin in zijn eigen YouTube-filmpjes van het ‘hoereren’ voor likes. Het artikel laat ook hem aan het woord.

Lees het hele verhaal van Camille Dodero bij Gawker (8.158 woorden, ongeveer 37 minuten leestijd).