De lente is nu echt op komst

Lenteachtig weer is in aantocht, maar dit weekend moeten we nog even door een zure appel heenbijten. Zowel vandaag als morgen blijft de bewolking de boventoon voeren. In de nacht van zaterdag op zondag en zondagochtend passeert er bovendien een zwakke storing met dikkere bewolking en wat motregen. De temperatuur ligt daarbij nog steeds aan de lage kant. Wordt het vanmiddag 5 a 6 graden, zondagmiddag wordt het een graadje zachter.

De wolkenvelden worden vanaf de Noordzee aangevoerd langs de oostflank van een hogedrukgebied dat boven de Britse eilanden ligt, maar dat in beweging komt. In de nacht van zondag op maandag passeert dat onze omgeving en komt dan vanaf maandag ten zuidoosten van ons land te liggen. En dat heeft belangrijke gevolgen voor het weer in ons land. De wind draait namelijk naar oost tot zuidoost en die wind gaat aanwakkeren. De aangevoerde wordt niet alleen zachter, maar ook een stuk droger. Maandagochtend trekken de wolkenvelden naar het noordwesten weg en komt de zon breeduit tevoorschijn. Echt zacht wordt het echter nog niet, met maximumtemperaturen tussen 5 en 10 graden.

Dinsdag en woensdag zijn zonovergoten dagen. IOverdag jaagt de al krachtige voorjaarszon het kwik omhoog naar 11 tot 15 graden, alleen op de Wadden blijft de temperatuur wat achter. De lente komt eraan!