Cyborgs, pianobroers en gitaarjongens

Wat is er dit weekeinde te beleven? Cultuurtips en een selectie uit al besproken kunstuitingen.

Pianobroers Jussen in De Doelen

De Hilversumse pianobroers Arthur (16) en Lucas Jussen (20) spelen in de Rotterdamse Doelen een programma samen met de iets oudere Duitse pianist Severin von Eckardstein (34), in 2003 winnaar van de Brusselse Elizabethwedstrijd.

Op het programma werken van Ravel (Ma mère l’oye), Schubert (Impromptu op. 142 nr. 3), Schumann (Drei Stücklein, Fünf Albumblätter uit Bunte Blätter op. 99, 3 Romances op. 28, Papillons op. 2) en voor piano bewerkte fragmenten uit opera’s van Richard Wagner.

6 maart, De Doelen Rotterdam, 20.15u. Inl: de doelen.nl

Wereldpremière ‘Riding on a Cloud’

In Riding on a Cloud onderzoekt de Libanese kunstenaar en theatermaker Rabih Mroué de manier waarop we ons oorlogsverleden vormgeven. Mroué, twee jaar geleden onderscheiden met een Prins Claus Prijs, geeft in zijn performances en videowerken vaak felle kritiek op de politieke situatie in Libanon. Mroué verweeft het verhaal van zijn broer Yasser, die een schot in zijn hoofd overleefde, met film en video. Riding on a Cloud maakt deel uit van de serie ‘Ervaar daar hier theater’, die spraakmakende internationale voorstellingen naar Nederland haalt.

5 maart, Rotterdamse Schouwburg. Daarna tournee. Inl: ervaardaarhier.nl

Gitaarjongens in Carré

Doe Maar-frontman, bassist, componist en zanger Henny Vrienten brengt de volgens hem beste gitaristen van Nederland samen voor een eenmalig concert in het Amsterdamse Carré: Jan Akkerman, Harry Sacksioni, Arthur Ebeling, J.B Meijers, Anne Soldaat (foto), Daniel Lohues, George Kooymans, Jan Hendriks, Rudy de Queljoe, Anton Goudsmit en Pablo van de Poel. „Voor bijna alle gitaristen die in maart op het podium van Carré staan, is de gitaar een paspoort geweest”, zegt Vrienten. „Ze hebben hiermee de wereld ontdekt.” Ze spelen zowel solo als in groepen hun eerste en favoriete (gitaar)nummers.

Gitaarjongens, 4 maart, Carré Amsterdam, 20u. Inl: carre.nl

Mens en machine op STRP in Eindhoven

STRP brengt 10 dagen muziek, beeldende kunst en technologie samen in Eindhoven. Strijp S, de voormalige ‘verboden stad’ van Philips, is de thuisbasis. In het Klokgebouw is de expositie Cyborg City te zien. Volgens STRP zijn niet alleen bladerunner en terminator maar is iedereen al een hybride van mens en machine. Vandaag geeft Stelarc, de ‘godfather’ van de cyborg art, een lezing. Zijn werk is ook op de expo te zien, naast dat van o.a. Lucas Maassen, Adriaan Wormgoor en Paul Granjon.

STRP, Klokgebouw, Eindhoven, t/m 10 maart. Inl: strp.nl