Coach Louter wil eerherstel en daagt turnbond

Trainer en voormalig bondscoach Frank Louter heeft een kort geding aangespannen tegen de turnbond KNGU.

Hij wil de bond dwingen zich verder te onthouden van negatieve uitlatingen over zijn persoon. Louter voelt zich in zijn eer en goede naam aangetast door negatieve berichtgeving nadat in 2011 een viertal oud-turnsters zich had beklaagd over zijn werkwijze. Verona van de Leur, Suzanne Harmes, Renske Endel en Gabriëlla Wammes betichtten Louter van ongeoorloofde praktijken in de turnzaal. Hij zou ze hebben gekleineerd, gepest en soms een corrigerende tik hebben uitgedeeld. De turnster zeggen daar psychische nog steeds onder lijden.

Bondsvoorzitter Jos Geukers deed vervolgens onderzoek naar misstanden en kwam in dat verband een keer onaangekondigd in de trainingshal van de Zoetermeerse vereniging Pro Patria,waar Louter werkt. Hij wilde van de turnsters weten of er nog steeds zaken niet deugen. Die rol van opsporingsambtenaar is bij Louter en het clubbestuur verkeerd gevallen.

Hangende het onderzoek van Geukers werd Louters trainerslicentie ingetrokken. Vanwege de zware beschuldigingen van oud-turnsters aan zijn adres had de bond Louter bij voorkeur een nieuwe licentie willen onthouden. Het ontbrak aan gegronde redenen om hem die te weigeren, waarna de KNGU gedwongen was hem zijn trainerslicentie terug te geven. De bond heeft intern wel besloten dat Louter nooit meer in aanmerking komt voor een bondsfunctie.

Louters advocaat André Brantjes vertelt dat de turncoach alle grievende uitlatingen over zijn persoon spuugzat is en hoopt via de rechter meer smaad te voorkomen. De zitting heeft plaats op 12 maart (10.30 uur) voor de rechtbank in Zutphen.