Brief over de woordhoek

Verwarring bij duiding van leegstand kantoren

Ewoud Sanders probeert ons uit te leggen hoe wij ons een oppervlakte van 7,8 miljoen m2 aan leegstaande gebouwen moeten voorstellen (NRC Handelsblad, 25 februari). Met voetbalvelden kun je daarbij het voorstellingsvermogen prikkelen, maar of dat veel helpt vraagt Sanders zich af. Het is jammer dat hij onjuiste maten uit andere artikelen klakkeloos overneemt waardoor de verwarring toeneemt. Hier een verbeterde versie: 7,8 miljoen m2 is niet gelijk aan 37.000 voetbalvelden maar komt overeen met 780 ha, wat overeenkomt met 1092 voetbalvelden. (1,4 voetbalveld per ha, 1 ha is 10.000 m2). Een ander houvast is de oppervlakte van de Haarlemmermeer met 17.000 ha. Teleurstellend is wel dat je weinig indruk maakt door de kolossale leegstand zo voor te stellen: slechts een hoekje van de Haarlemmermeer, in feite nog minder omdat kantoren vaak zijn gestapeld. Bij een stapeling van tien bouwlagen gaat het nog maar om oppervlakte van 78 ha.

Bij leegstand van gebouwen lijkt het daarom beter een vergelijking te maken met het meest duurzame pand in aanbouw, van Deloitte aan de Zuidas in Amsterdam, met 40.000 m2 kantoorruimte. Bij een leegstand van 7,8 miljoen m2 staat dit gebouw dus tweehonderd keer leeg.

Antoine Willemsens

Haarlem