Bewegingen zien die je met het blote oog niet kunt waarnemen - het kan nu

Foto screenshot YouTube / TheNewYorkTimes

Sommige bewegingen zijn te subtiel om te zien. Nou ja, dat waren ze tot voor kort. Een nieuwe techniek, ontwikkeld door onderzoekers van de Amerikaanse M.I.T. Universiteit, toont ons zulke zaken nu wel. Iemands hartslag bijvoorbeeld, of een hijskraan die heel voorzichtig wiebelt in de wind.

De nieuwe videotoepassing kreeg de naam Eulerian Video Magnification van een team onderzoekers met aan het hoofd professor William T. Freeman van M.I.T. (Massachusetts Institute of Technology). Ze ontwikkelden het programma aanvankelijk om net geboren baby’s te kunnen onderzoeken zonder de baby’s aan te hoeven raken.

Maar al snel ontdekten zij dat hun techniek ook allerlei andere zaken aan het licht bracht die wij met het blote oog niet kunnen zien. Toepassingen die nuttig zouden kunnen zijn voor de gezondheidszorg in de toekomst, zoals het in beeld brengen van iemands bloedsomloop op basis van videobeelden alleen.

Maar ook voor oliewinning en in andere soorten industrie kan de techniek interessant zijn. Niet voor niets betaalt onder meer Shell mee aan het onderzoek. Fabrieksmachines zouden bijvoorbeeld kunnen worden gefilmd om te onderzoeken of zij op het oog onzichtbare mankementen vertonen die uiteindelijk echter wel zouden kunnen leiden tot een defect. In een eerder stadium zou het goedkoper zijn ze te repareren.

De techniek werkt simpel gezegd als volgt: kleurverschillen en bewegingen op videobeelden worden heel nauwkeurig uitvergroot. Wat je op de bewerkte beelden aan beweging ziet is dus niet zozeer de werkelijke beweging maar een extreme vorm daarvan. Zodat ons oog het kan registreren. Het klinkt eenvoudig, maar de techniek is in werkelijkheid nogal ingenieus.

En wil je het zelf proberen? Dat kan. Het onderzoeksteam plaatste de code voor hun techniek gratis online. Maar omdat dit toch nog wel enige programmeerkennis vereist, besloot mede-geldschieter van het project, computerbouwer Quanta Research Cambridge, een website te ontwerpen waarop je eigen filmpjes kunt uploaden om deze vervolgens via het M.I.T. programma te bekijken. En dan blijkt dat je een stuk meer beweegt, bijvoorbeeld als je slaapt, dan je had gedacht.