Beenmergcellen reguleren het hongergevoel van muis

Het hongergevoel in de hersenen van muizen wordt gereguleerd door cellen uit het beenmerg. De cellen migreren via het bloed naar de hypothalamus onder in de hersenen waar zij het eiwit BNDF uitscheiden dat het hongergevoel onderdrukt. Dat concluderen Japanse onderzoekers nadat zij beenmergcellen die zij met een fluorescerende kleurstof hadden gemerkt aantroffen in de paraventriculaire kern van de hypothalamus van muizen die een etmaal niet hadden gegeten (Nature Communications, 26 februari).

De beenmergcellen blijken zich in de hersenen om te vormen tot een soort begeleidende cel die veel voorkomt in het centrale zenuwstelsel en waarvan bekend is dat het BNDF (brain-derived neurotrophic factor) produceert. De cellen uit het beenmerg maken in de hypothalamus echter een variant van BNDF die niet elders in de hersenen voorkomt. Deze lijkt specifiek de drang om wel of niet te eten te bepalen.

Muizen waarbij door een mutatie het gen voor BNDF niet meer actief was, hadden de neiging zich te overeten, werden snel dik en ontwikkelden insulineresistentie. De Japanners lieten echter zien dat deze muizen weer normaal gingen eten nadat ze een beenmergtransplantatie van een gezonde muis hadden ontvangen. Hetzelfde kon ook bereikt worden door BNDF-eiwit in een hersenholte van de muizen te injecteren.

Hoewel de onderzoekers nog geen idee hebben wat de biologische noodzaak is om de behoefte om te eten onder controle van cellen uit het beenmerg te plaatsen, denken ze dat hun ontdekking therapeutische toepassingen kan krijgen. Beenmergcellen kunnen makkelijk buiten het lichaam bewerkt worden en dan worden teruggespoten in het bloed. Dat biedt mogelijkheden voor de behandeling van overgewicht en eetstoornissen als anorexia nervosa en boulimia.

Sander Voormolen