'Banken in gevaar bij opsplitsing'

Als minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën, PvdA) zijn plannen om banken op te splitsen doorzet, komt het voorbestaan van de grote Nederlandse banken in gevaar. Dat zegt bestuursvoorzitter Piet Moerland van de Rabobank in een interview met deze krant. Hij waarschuwt dat Nederland „niet te stoer moet doen”.

Dijsselbloem laat naar aanleiding van de nationalisatie van SNS Reaal onderzoeken hoe banken in Nederland gemakkelijker kunnen worden opgesplitst bij toekomstige problemen. Op die manier zou de belastingbetaler beter beschermd moeten zijn bij een eventuele nieuwe bankencrisis. Een mogelijkheid is dat het relatief veilige ‘nutsgedeelte’ van een bank (sparen en hypotheken) dan wordt losgetrokken van de meer risicovolle activiteiten, zoals aandelenhandel en het begeleiden van fusies.

Volgens Moerland zou zo’n losgekoppelde nutsbank in Nederland niet overleven. „Rabobank als groep is gezond. Maar een aparte nutsbank van ons is hier niet levensvatbaar. Ik vermoed dat dat ook voor de andere grote banken in Nederland geldt.” Het onderzoek wordt overigens uitgevoerd door een commissie onder leiding van Herman Wijffels, oud-topman van Rabobank en Moerlands voorganger.

Moerland zegt dat de kosten voor het naleven van bankenregelgeving en voor nieuwe investeringen in ICT voor kleine banken te hoog zijn. Steeds meer klanten bankieren via internet of via hun mobiele telefoons. Dat vergt fikse nieuwe investeringen in technologie van banken.

Moerland houdt naar aanleiding van de bijna-val van SNS Reaal in deze krant een pleidooi voor eerlijker en prudenter bankieren. Hij begrijpt de woede in Nederland over het opnieuw falen van bankiers en toezichthouders. „De sector is weer terug bij af”, zegt hij. Ook Rabobank is in het verleden „misschien een beetje naïef geweest”, zegt Moerland. Maar hij vindt ook dat bankiers veel goed doen en dat dat wel eens gezegd mag worden. „Er werken bij ons duizenden mensen die echt het beste voor hebben met de klant. Elke dag.”

Interview Moerland: pagina 12-13