Ambulancepersoneel voert vanaf maandag actie voor betere cao

Foto Thomas Schlijper / Hollandse Hoogte

Ambulancemedewerkers in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Flevoland gaan vanaf maandag actievoeren voor een betere cao. De protocollen, brancherichtlijnen en wetgeving worden vanaf maandag bij het geplande ziekenvervoer veel zorgvuldiger nageleefd dan normaal, meldt vakbond Abvakabo FNV vandaag.

Het geplande ziekenvervoer vormt het overgrote deel van de ritten. Komende weken gaan ambulancemedewerkers meer tijd nemen om patiënten voor te lichten en voor het reinigen van bijvoorbeeld brancards en gaan ze zich beter houden aan de snelheidslimieten. De vakbond stelt tegenover persbureau Novum:

“Dit is zoals het hoort te zijn, maar de druk vanuit de werkgever is op veel locaties zo hoog dat ambulancemedewerkers gedwongen worden de regels en richtlijnen te overtreden.”

Bestuurder van Abvakabo FNV Fred Seifert zegt dat het gaat om “patiëntzorgvuldigheidsacties” onder de leus “uw zorg is onze zorg”. Hij zegt:

“Wij willen kwaliteit en veiligheid waarborgen, maar wij willen ook dat de werkgever weet dat het zo niet langer kan.”

De onderhandelingen over een nieuwe cao strandden in februari, nadat de werkgevers met een eindbod voor de nieuwe cao kwamen. Leden van Abvakabo FNV vonden punten in het bod zoals op het gebied van salaris, werkgelegenheidsgaranties, flexibele roosters en standplaatsen onbespreekbaar.

De acties zijn in eerste instantie aangekondigd voor de periode van een week, maar gaan langer door als de vakbond dat nodig vindt. Abvakabo FNV verwacht dat ambulancemedewerkers uit andere regio’s zich in de loop van de week aansluiten bij de actie.