Ambtenarenslager sneed zichzelf weg – maar ook weer niet helemaal

Hij was de Sonja Bakker van de Rijksoverheid. De afslankgoeroe. Den Haag kon moeilijk van de mensen in het land eisen dat zij de broekriem zouden aanhalen en dat zelf niet doen. Bovendien kon het best met wat minder ambtenaren.

En dus werd in april 2007 topambtenaar Roel Bakker, eh, Bekker, ingevlogen. Het kabinet-Balkenende IV wilde 12.700 banen schrappen. Die plekken mochten niet opgevuld worden met (dure) externen, dus moest er ook 630 miljoen euro per jaar bezuinigd worden.

Bekker coachte de departementen, opdat ze hun strenge dieet zouden volhouden. Maar al snel bleek dat niemand precies wist wat de omvang van het Rijk was bij de peildatum – het ‘weegmoment’. Zo is het makkelijk afslanken.

Jarenlang gekonkel volgde. De overheid wás gekrompen, beweerden het kabinet en Roel Bekker. De Algemene Rekenkamer trok dat ernstig in twijfel. En mopperde dat het niet te controleren viel.

Ook Rutte streeft naar een ‘compacte’ overheid. Maar hij moet het doen zonder hulp van diëtist Bekker. Die vertrok in juni 2010. Heeft hij in ieder geval gezorgd voor de aftocht van één ambtenaar. Al laat de hoogleraar arbeidsverhoudingen zich nu wel inhuren als bijzonder adviseur bij de Algemene Bestuursdienst van... het Rijk.