‘Als man heb ik een veel groter libido’

Drie mensen die besloten van geslacht te veranderen, reageren op 16 stellingen uit De maakbare man van Maxim Februari.

1Ik kan geen broodje kaas bestellen zonder dat ik verplicht ben te melden of ik een man ben of een vrouw.

Mark Hommes: „Mensen vragen na een geboorte altijd: ‘Is het een jongen of een meisje?’ De indeling naar sekse is het meest fundamentele ordeningsprincipe dat we kennen. Het geeft houvast. Wie over die scheidslijn heen gaat – of erger: geen keuze maakt – kan afkeurende reacties verwachten.

„Om mijn omgeving voor te bereiden op mijn transformatie, liet ik foto’s van andere transmannen zien. Een bekende reageerde geschokt: ‘Je kunt helemaal niet zíén dat hij vrouw is geweest!’ Mensen willen hun soortgenoten kunnen plaatsen. Lukt dat niet, dan wordt dat als verraad ervaren.”

2Besluit je tot testosteron, dan moet je de werking van het hormoon niet onderschatten.

„Testosteron is wonderspul. Je wordt er veel krachtiger en gespierder van. Lukte het mij als Marion niet mijn adolescente zoon op de schouders te nemen, na de testosteron was dat geen probleem. Voor transvrouwen pakt het krachtsverschil soms minder goed uit. Ik ken een glazenwasser die haar baan moest opgeven omdat ze de ladders niet meer kon tillen.

„Door testosteron kom je voor de tweede keer in je leven in de puberteit. Je krijgt baardgroei, beharing en de baard in de keel. Sommige transmannen hebben last van puistjes. Daar worden op internetfora veel tips over uitgewisseld, ja.

„Wat ook niet mag worden onderschat is de verhoging van het libido. Het effect is onmiskenbaar. Mannen willen vaker seks dan vrouwen, dat weet ik nu uit eigen ervaring. In het begin was het wennen. ‘Oh niet weer’, dacht ik.”

3De meeste mannen zijn voldoende zeker van hun mannelijkheid zonder penis.

„Voor transmannen bestaan penisprotheses. Die kun je in je broek dragen zolang ze geen operatie hebben gehad. Ik ken vrienden die zo’n ding een tijdje gebruikten, maar er na verloop van tijd van af zagen. ‘Niet meer nodig’, is het commentaar.

„Er zijn gemiddeld drie hersteloperaties nodig om het goed te krijgen; ik heb dat er niet voor over. Anderzijds blijft de penis een gevoelig gespreksonderwerp bij nieuwe relaties. Want op welk moment vertel je dat je geen penis hebt? Er viel een last van mij af toen mijn nieuwe vriend zei: daar heb ik geen problemen mee.”

4Met identiteit moet je niet spotten.

„Vergeleken met de rest van de bevolking doen transseksuelen tien keer zo vaak een zelfmoordpoging. Dat verbaast mij niet. Als je identiteit niet overeenkomt met de manier waarop je je manifesteert, dan voelt het niet echt als jouw leven. De eerste vijftig jaar had ik het gevoel dat ik jong zou sterven. Niet dat ik met zelfmoordplannen rondliep, maar het kon mij weinig schelen. Sinds mijn geslachtsverandering wil ik honderd worden.”

5Transgenders zijn hoogopgeleid vergeleken met de rest van de bevolking, maar hun inkomen is relatief laag.

„Ik ben gepromoveerd. Over mijn inkomen mag ik niet klagen. Maar ik ken genoeg werkloze transseksuelen. In hun oude genderrol liep het mis in opleidingen en banen. Daardoor zijn zij slow starters en blijven ze in salaris achterlopen. Of ze merken dat ze niet geaccepteerd worden in bepaalde werkkringen. Hoe beter je kunt zien dat iemand van geslacht is veranderd, hoe groter de kans op acceptatieproblemen.”